№67 за гения от Базел



08-01-2011 18:28 | Николай Драгиев

Роджър Федерер завоюва своята 67-а титла. Швейцарецът надви Николай Давиденко във финала на "Мастърс 250" турнира в Доха с 6:3, 6:4 за 79 минути. Федерер показа, че е запазил фантастичната си форма от края на 2010 година и стартира новия сезон както завърши стария - с титла.

Това е трети трофей за Федерер в Доха, след като той спечели през 2005 и 2006 година. Успехът има още по-голяма стойност, тъй като той не загуби дори сет, а не успя да вземе свой сервис-гейм едва веднъж. Интересен е и друг факт - Давиденко е най-добрият действащ състезател що се отнася до финални мачове - той има само 6 загуби и 20 победи, но въпреки това не бе равностоен.

В 17-ия двубой между Давиденко и бившия номер 1, не се случи почти нищо различно от това, което сме свикнали да виждаме между тези двама тенисисти. Атакуващата игра на Федерер не позволи на Давиденко да разгърне своята стил и да води темпото. Швейцарецът контролираше събитията на корта и просто бе неудържим, най-вече със своя форхенд.

Първият сет можеше да бъде и още по-убедителен за Федерер, но той се задоволи с 6:3 след няколко пропуснати сетбол-точки. В крайна сметка той закова 15 уинъра при само 8 непредизвикани грешки.

Вторият сет бе равностоен до 4:4. Още при първата си точка за пробив, Федерер се възползва и стигна до възможност да сервира за мача. Напълно непоколебимо той "довърши" отчаяния Давиденко.

"Чувствам се прекрасно, че сезонът едва започна, а за вече имам титла. Надал, Давиденко и Цонга бяха тук, а титлата е за мен. Няма съмнение, че Давиденко е играч от топ 10 като класа. Наистина съм щастлив от това, което постигнах. Днес не беше лесен мач," коментира Федерер.

Финалът на церемонията по награждаването също бе интересен. Водещият обяви връчването на чека за победителя Федерер, който бе на стойност 177 хиляди долара. След това той увери Давиденко, че и него го чака добра награда, при което руснакът, известен със спестовническия си характер, веднага изстреля: "Колко точно е сумата", което разбира се предизвика бурен смях.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини