Григор Димитров – Люка Пуй (превю)



05-10-2016 16:14 | Станко Димов

Григор Димитров ще се изправи срещу шестия в схемата Люка Пуй в спор за място на четвъртфиналите на турнира на твърди кортове в Пекин. Двубоят между двамата е в четвъртък, с начален час не преди 11:00 наше време (пълна програма за деня).

25-годишният българин и 22-годишният французин са се срещали веднъж до момента. Това се случи на „Ролан Гарос” 2013, а тогава Димитров се наложи с 3:0 сета – 6:1, 7:6 (4), 6:1. Двубоят им тогава обаче беше коренно различен.

Григор бе сред новоизгряващите звезди в АТР Тура и само няколко седмици преди по-рано беше победил световния №1 Новак Джокович на „Мастърс 1000” турнира в Мадрид. От своя страна Пуй беше извън първите 300 на ранглистата. Любопитен е фактът, че именно този двубой е последният случай, в който Григор Димитров има победа на „Ролан Гарос”.

Люка Пуй направи сериозен прогрес в последните месеци и не случайно се намира на рекордната за него 16-а позиция в ранглистата в момента. Преди десетина дни талантливият французин спечели дебютната си титла в тура, триумфирайки в зала пред родна публика в Мец. На финала Пуй победи Доминик Тийм.

Ренесансът в играта на Пуй настъпи с началото на сезона на клей тази година. Той започна на червено с III кръг в Монте Карло (загуби от Цонга), след което игра финал в Букурещ (загуби от Вердаско). В Рим Пуй за първи път в кариерата си достигна до полуфинал на „Мастърс 1000” (загуби от Мъри), при това след като беше тръгнал от квалификациите.

Разочароващото отпадане във II кръг на „Ролан Гарос” (загуба от Андрей Мартин), беше компенсирано с много силно представяне на Уимбълдън, където Пуй игра четвъртфинал (загуби от Бердих). До четвъртфинал французинът стигна и на US Open (загуби от Монфис), като по пътя си победи бившия №1 в света Рафаел Надал.

Любопитни факти за Люка Пуй:
- Започва да играе тенис на 8 години.
- Майка му Лена е финландка. Има двама братя – Николас и Джонатан.
- Симпатизира на Роджър Федерер.
- Любимата му настилка са твърдите кортове.
- Любимият му удар е форхендът.
- В свободното си време обича да пазарува и да излиза с приятели.

Григор Димитров и Люка Пуй имаха коренно различни начални срещи в Пекин. Пуй изигра своя двубой още в понеделник, като имаше нужда от едва 49 минути, за да се справи с Йен-Сун Лу. Григор пък игра два дни по-късно и остана близо 3 часа на корта, за да пречупи първата ракета на САЩ Стийв Джонсън.

Българинът, подобно на Пуй, се намира в много добра форма и през миналата седмица игра на полуфинал в Ченду (загуби от Рамос). Преди това Григор достигна до IV кръг на US Open (загуби от Мъри) и полуфинал в Синсинати (загуби от Чилич).

Победителят от срещата Григор Димитров – Люка Пуй ще се класира за четвъртфинал, където ще срещне Рафаел Надал или Адриан Манарино.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини