Ще доминира ли отново Новак Джокович?



25-09-2016 16:24 | Tennis24.bg

Лоренцо Чоти, www.tennisworldusa.org

Новак Джокович бе доста ангажиран в последните дни с организацията на благотворителното си мероприятие „Джокович и приятели“ в Асаго Форум в Милано. Той обаче все още е в много слаба форма за своите стандарти. Кризата започна, след като спечели Откритото първенство на Франция през юни, и се изрази в няколко разочароващи представяния през лятото, включително отпадане в трети кръг на Уимбълдън и в първи кръг на Олимпийските игри в Рио.

Въпреки това, Ноле все пак успя да спечели Rogers Cup и да стигне финала в Ню Йорк. Но последният му турнир – US Open, беше странен. Той стигна до последния мач от надпреварата без да му се налага да играе в повечето кръгове. После обаче бе победен във финала от Стан Вавринка, който превъзхождаше номер 1 в света не само физически, но и технически.

Започва да става ясно, че хегемонията на кортовете, която налагаше преди „Ролан Гарос“ и психическата му сила, която може би най-голямото му предимство над всички в последните години, започва да се стопява. И сега усещането е, че може да бъде победен от едва ли не всеки опонент.

Наистина, може би това е нормално, особено след постигането на толкова голяма цел, като тази, която имаше сърбинът, енергията му да е поизчерпана. Джокович е на прага да му се случи това, което стана с Роджър Феддерер след титлата му от „Ролан Гарос“ през 2009 г. Но това са двама различни играчи, с различна техника и психика. Все пак обаче има някои странни съвпадения.

Федерер спечели „Ролан Гарос“, когато беше на 28 години. Това бе титла номер 14 от Големия шлем за него, а след това той стигна до 17 триумфа. Но от тогава Роджър се лута между някои великолепни и някои не толкова великолепни моменти в тениса.

Джокович спечели „Ролан Гарос“ на 29 години, като това бе 12-тата му титла от Шлема. И сега изглежда, че Ноле върви по стъпките на Федерер. Е, може би е още много рано за сравнения, но знаците са ясни. След „Ролан Гарос“ тогава Федерер имаше период на задоволство, но швейцарецът все още търси решения да се адаптира към възрастта и промените в условията на корта.

Психиката на Джокович е коренно различна от тази на Роджър. Сърбинът може би е по-свеж физически и ще бъде така и догодина, в сравнение с Федерер. И докато тялото го държи, той ще се стреми да задмине Федерер и неговите 17 титли от Големия шлем. Какво ще стане – ще разберем скоро.

Но въпросът остава: дали Джокович ще последва Федерер по пътя на долу след постигането на кариерен Голям шлем, или ще успее да излезе от кризата и да доминира в световния тенис отново?

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини