Отново в играта



12-09-2016 14:38 | Станко Димов

Двумесечното американско турне по традиция приключи с финала на US Open при мъжете, където тази година Стан Вавринка успя да победи водача в световната ранглиста Новак Джокович и да спечели своята трета титла от Шлема.

Швейцарецът със сигурност е най-щастлив след сезона на твърди кортове в Северна Америка, но позитиви от представянето си могат да извлекат още няколко топ играча, сред които и Григор Димитров.

Българинът не започна обнадеждаващо т.нар US Open серии и допусна тежка загуба от Даниел Евънс на старта във Вашингтон (АТР 500). Седмица по-късно обаче Григор напомни за себе си. След изключително изстрадан успех над 107-ия в ранглистата Юичи Сугита, българинът направи силна серия и стигна до четвъртфинал на „Мастърс 1000” турнира в Торонто (загуби от Кей Нишикори).

Надпреварата в Канада беше първата съвместна на Григор Димитров и новия му треньор Даниел Валверду, а стартът на тяхното сътрудничество определено остави положителни сигнали. За последно българинът бе работил с Франко Давин, с когото се разделиха в седмицата преди Уимбълдън.



Още по-впечатляващ беше рейдът на Григор Димитров на следващия „Мастърс 1000” турнир – в Синсинати. Там българинът стигна до полуфинал (загуби от Марин Чилич), като по пътя си записа последователни победи над Жил Симон, Фелисиано Лопес, Стан Вавринка и Стийв Джонсън. В тези четири двубоя Григор загуби само един сет! Полуфиналът в щата Охайо гарантира на Димитров място сред поставените на US Open, което означаваше и възможност за по-лек жребий на старта.

На „Флашинг Медоуз” за втори път в кариерата си Григор стигна до осминафинал. Това беше и първи случай от януари 2015, в който българинът достига до втората седмица в турнир от Шлема (Australian Open 2015). След отпадането от Анди Мъри Григор заяви, че „е свършил горивото”, а и трябва да признаем, че в двубоя между двамата на „Артър Аш” имаше само един играч, и това беше шотландецът.

Равносметката от американското турне - 10 победи и 4 загуби, както и прогрес с 18 позиции в ранглистата (Григор започна турнира във Вашингтон като №40, след US Open се изкачи до №22).



Ако успее да запази формата от последните седмици, то съвсем реално е до края на сезона Димитров да се завърне в Топ 20 (разликата с Иво Карлович, който в момента е 20-и в класацията, е едва 15 точки). Българинът няма да защитава кой знае колко много точки (общо 225 до края на годината), а предвид преумората и многото контузии на опонентите му, тази цел е повече от постижима. Още повече, че миналата година Григор пропусна „Мастърс 1000” в Шанхай, което тази година ще му даде допълнителна опция за увеличаване на точковия актив.

Представянето на Григор Димитров след US Open миналата година и точките, които има да защитава този сезон:

Куала Лумпур, АТР 250
I кръг – Buy
II кръг – Жоао Соуса 2:6, 6:3, 6:4
Четвъртфинал – Бенямин Бекер 4:6, 6:7
Точки за защитаване: 45

Токио, АТР 500
I кръг – Беноа Пер 4:6, 6:3, 1:6
Точки за защитаване: 0

Стокхолм, АТР 250
I кръг – Филип Краинович 7:5, 6:3
II кръг – Николас Алмагро 6:2, 6:4
Четвъртфинал – Томаш Бердих 5:7, 4:6
Точки за защитаване: 45

Базел, АТР 500
I кръг – Серхий Стаховски 6:3, 6:4
II кръг – Рафаел Надал 4:6, 6:4, 3:6
Точки за защитаване: 45

Париж, „Мастърс 1000”
I кръг – Пабло Кареньо Буста 6:4, 6:1
II кръг – Марин Чилич 7:6, 7:6
III кръг – Давид Ферер 7:6, 1:6, 4:6
Точки за защитаване: 90
Общо точки за защитаване до края на сезона: 225



Как ще завърши сезона Григор Димитров и ще успее ли да се завърне в Топ 20 ще разберем в следващите седмици. Факт е обаче, че работата с Валверду освежи играта на Димитров и резултатите му го показват. Българинът със сигурност може да се представя и още по-добре, показвал го е, но всяко нещо с времето си. Григор направи крачка напред в американското турне, а най-голямата му победа бе усмивката, която отново грее на лицето му.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини