Виктория Томова на финал и на единично на Allianz Cup



10-09-2016 14:10 | Любомир Тодоров

Виктория Томова стигна за първи път до финала на единично на тенис турнира за жени Allianz Cup в София, който е с награден фонд 25 000 долара и се провежда на кортовете на ТК „Левски“. Тя игра и в мача за титлата на двойки вчера.

Втората поставена софиянка се наложи над Мари Беноа от Белгия с категоричното 6:1, 6:1 за час и 18 минути игра и стана първата българка на финал на сингъл след Цветана Пиронкова през 2008 година и общо седмата наша представителка.

В първия сет Томова доминираше от самото начало. Състезателката на ТК „Левски“ позволи на играещата с лява ръка нейна съперничка да вземе само веднъж подаването си – за 1:2. След това Вики спечели четири поредни гейма, за да затвори частта след 32 минути игра.

Във втория сет Томова продължи в агресивен стил и поведе с 3:0, след което Беноа поиска медицински таймаут заради проблеми с дясната китка. Белгийката прекъсна негативната серия от осем загубени гейма при 1:4, но до края не успя да окаже съпротива. В заключителната игра Вики сервираше за победата. Тя отрази две точки за пробив, стигна до мачпойнт и го реализира с перфектна къса топка.

В другия полуфинал победи петата поставена Виктория Каменска. Рускинята, която загуби на финала на Allianz Cup миналата година, се наложи над Ирина Мария Бара от Румъния със 7:6(6), 6:3.

Двете съименички Томова и Каменска не са се срещали до момента в турнири.

Финалната среща е в неделя от 10:00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ HD.

Шест българки са играли до момента на финалите на турнира, а две са успявали да го спечелят. Това са пловдивчанките Деси Топалова през 1998 година, която загуби на финала през 2002 г., и Антоанета Панджерова през 2000 година.

Финалистки са били Светлана Кривенчева (1993 г.), Павлина Стоянова (1997 г.), Любомира Бачева (1999 г.) и Цветана Пиронкова (2008 г.).

Marie Benoit 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини