Луд, луд Нишикори покори Анди Мъри



08-09-2016 01:56 | Tennis24.bg

След близо четиричасов трилър Кей Нишикори сложи край на доминацията на Анди Мъри по кортовете в последните няколко месеца. Японецът, поставен под номер 6 в основната схема, съкруши шотландеца в мач от четвъртфиналите с 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5. Така за първи път тази година Анди няма да играе за титлата на турнир от Големия шлем (и Олимпийските игри) – той спечели титлите в Рио и Уимбълдън и загуби финалите на откритите първенства на Франция и Австралия от Новак Джокович.

Следващият съперник на Нишикори ще бъде определен в мача между Хуан Мартин дел Потро и Стан Вавринка. Другият полуфинал ще противопостави Гаел Монфис и Новак Джокович.

Загубата бе свързана с много разочарование и раздразнение от страна на Мъри. Той се оплака от съдийски решения, както и от звука на гонг, който разтърсваше корта. Мъри записа серия от 26 победи в 27 мача от седмицата преди Уимбълдън, като загуби единствено финала на турнира в Синсинати от Марин Чилич непосредствено преди US Open.

Мъри започна мача ударно, като поведе с 6:1, когато над Ню Йорк заваля дъжд. Това стана причина да бъде дадена 20-минутна почивка, за да бъде затворен подвижният покрив над корта. След паузата Нишикори се върна и след два пробива спечели с 6:4.

След като Мъри спечели третия сет с 6:4, в който двамата тенисисти направиха общо пет брейка. Тогава кортът бе разтърсен от звук на гонг, причина за който бе причинен от една от системите на корта. Това, заедно с една заблудена пеперуда, обаче разконцентрира Мъри и позволи на Нишикори зрелищно да спечели сета с 6:1 и изравни на 2:2.

Преди началото на петия сет Мъри зашемети с ракетата си пеперудата, японецът продължи да впечатлява. Нишикори проби Мъри още в първия гейм на последния сет. Шотландецът обаче върна брейка още в следващия гейм. Азиатецът обаче отново проби и повече с 4:2. Японецът имаше шанс дори да поведе с 5:3, но Мъри не се предаде и от 0:40 взе гейм, а след това стигна до 4:4. Двамата тенисисти удържаха следващите си сервирания докато Нишикори проби за трети път за 6:5 и след това сервира за победата си.

Нишикори записа 48 уинъра срещу само 29 за съперника си, но направи и цели 60 грешки, докато Мъри допусна 46. Ретурът на японеца бе основното му оръжие за спечелване на мача – 8 уинъра, само 2 грешки и 63 спечелени точки.

Така японецът ще играе полуфинал в турнира за втори път, след 2014 г. Тогава той победи Новак Джокович, но след това отстъпи пред Марин Чилич във финала.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини