Григор Димитров - сред 20-те тенисисти, от които се очаква най-много през 2011



04-01-2011 01:37 | Николай Драгиев

В поредната си класация преди сезон 2011, едно от най-престижните издания в САЩ, Sports Illustrated заостря вниманието върху 20 тенис състезатели, чиито изяви задължително трябва да бъдат следени от феновете.

Сред тези 20, на 17-а позиция е поставен и талант номер 1 на България Григор Димитров.

Разбира се самата класация е пълна с имена на американски състезатели, които надали заслужават чак толкова внимание. Този факт в същото време показва и колко сериозно впечатление е направил Григор Димитров, за да намери място в класацията.

Представяме ви своеобразния топ 20 с краткото резюме, с което са представени играчите.


20. Коко Вандевеге
- 113-а позиция в ранглистата

19-годишната състезателка спечели US Open при девойките без да загуби сет. Тя е племенница на известния баскетболист от близкото минало Кики Вандевеге. Основното й оръжие е мощният сервис.

19. Джак Сок
- 629-а позиция в ранглистата

Все още е аматьор. Спечели US Open при юношите през септември. Сок ще се впусне предимно в турнири от сериите "Чалънджър" и "Фючърс". Тренира с треньора Майк Волф. Ще пътува през 2011 година по турнири с българския талант Димитър Кутровски.

18. Виктория Азаренка

Известна е с агресивната си игра от основната линия. 21-годишната състезателка от Беларус е време да направи своя голям пробив, след като вече достигна до номер 6 в света.

17. Григор Димитров

След титлите му от US Open и Уимбълдън при юношите, той получи етикета "новият Роджър Федерер". Той частично оправда това определение, след като във втората половина на 2010 година прогресира от 360-о до 106-о място в света.

16. Мелани Уден

След прогреса й на US Open 2009 тя не успя да капитализира това си постижение през следващия сезон. Спечели 25 победи при 24 загуби за 2010 година.

15. Тобиас Камке


Германецът бе избран за "Новак на годината". В началото на 2010 година бе 254-и, но финишира в топ 70, след няколко титли на турнири от сериите "Чалънджър".

14. Мария Шарапова

Трикратната шампионка на турнири от Големия Шлем показа подобрена форма, след като девет месеца бе извън игра заради проблем в рамото. Въпреки това не успя да премине четвърти кръг на никой от четирите най-големи турнири през 2010.

13. Томаш Бердих

25-годишният чех стигна до изненадващ полуфинал на "Ролан Гарос", а след това отстрани Роджър Федерер по пътя си към финал на Уимбълдън. Там обаче бе спрян от Рафаел Надал.

12. Вера Звонарьова

В продължение на години тя бе склонна към саморазрушителни емоционални изблици в най-критичните за нея моменти. Звонарьова обаче направи драматичен прогрес в своята психологическа устойчивост през 2010 година. Това я изведе до финал на Уимбълдън и US Open.

11. Джон Иснър

Американецът стана световноизвестен заради най-дългия мач в историята на тениса. Той участва в 11-часова битка с Никола Маю на Уимбълдън.

10. Жюстин Енен

След 16 месеца извън тениса Енен се завърна през януари 2010 и веднага достигна финал на Australian Open. Там тя отстъпи на Серина Уилямс в три сета. След Уимбълдън обаче на практика не се появи на корта заради травма в лакътя.

9. Робин Сьодерлинг

26-годишният швед достигна два поредни финала на "Ролан Гарос". Исторически ще си останат победите му по пътя към тези постижения над Рафаел Надал и Роджър Федерер. Все още обаче търси първия си триумф в най-големите турнири.

8. Ана Иванович

През 2008 година Иванович прекара 12 седмици като номер 1 в света. Последваха близо две години без турнирна победа за сръбкинята. 23-годишната Иванович се надява подобрената й форма от края на 2010 година да продължи и през този сезон.

7. Хуан Мартин дел Потро

Много специалисти определиха Дел Потро като следващото явление, след като аржентинецът надви Роджър Федерер във финала на US Open 2009. След 10 месеца извън игра двуметровият гигант се срина с 254 места в ранглистата.

6. Динара Сафина

По-малката сестра на Марат Сафин се сгромоляса до 63-о място в света, след като неотдавна бе й на върха в ранглистата. Тя достигна до три финала на турнири от Големия Шлем.

5. Новак Джокович

Стигна минимум до четвъртфинал на всеки турнир от Големия Шлем през 2010 година. Славната му серия на US Open бе спряна във финала от Рафаел Надал.

4. Кристина МакХейл - 106-а позиция в ранглистата

Една от кандидатките за новото лице на американския тенис. 18-годишната състезателка вече има победа на US Open в основната схема.

3. Раян Харисън
- 180-а позиция в ранглистата

18-годишният талант показа класа на US Open, побеждавайки Иван Любичич в първи кръг. Най-младият играч в топ 250 ще играе на Australian Open чрез "уайлд кард".

2. Каролина Вожняцки

20-годишната датчанка стигна до номер 1 в света след шест титли през 2010 година, но ще "легализира" тази си позиция, единствено ако спечели и титла от Големия Шлем.

1. Рафаел Надал

С победа на Australian Open, 24-годишният испанец ще стане първият играч в историята след Род Лейвър през 1969 г. с четири титли от Големия Шлем една след друга.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини