Надал надигра Федерер в страхотно начало на сезона



01-01-2011 17:23 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал стартира 2011 година с поредно отличие. Испанецът надигра Роджър Федерер със 7:6(4), 7:6(3) във финала на демонстративен турнир в Абу Даби. Двамата най-добри тенисисти в света предложиха наистина качествена игра за начало на сезона, но Надал бе по-убедителен в решителните точки. Той получава 250 хиляди долара, колкото бе и целият награден фонд. Срещата обаче няма да влезе в официалните статистики, тъй като не е част от календара на АТР. До момента Рафа води с 14:8 срещу швейцареца.

От следващата седмица първите двама в световната ранглиста се отправят към Доха, където ще се впуснат в Откритото първенство на Катар. Там те могат да се срещнат за четвърти път в рамките на по-малко от месец, но за тази цел е нужно да достигнат финал.

Особено любопитно в днешния двубой бе, че за 24 гейма двамата така и не стигнаха до пробив. Всичко се реши в последвалите тайбрек-геймове, където Надал бе безгрешен.

В първия сет Федерер пропусна сетбол при 5:4 и плати скъпо затова. В решителния тайбрек той също поведе с 3:0, но направи две безобразни грешки и върна Надал в битката. Бекхендът на швейцареца напълно спря да функционира и в обичайния си стил Надал се възползва от тази слабост на бившия номер 1.

Втората част бе доминирана от Надал, който бе по-близо до пробив, но така и не успя да реализира такъв. В същото време Матадора сервираше почти единствено и само на бекхенда на Федерер, което му носеше тотално преимущество в неговите сервис-геймове. Началният удар на ФедЕкспрес пък не успя да отговори на това предизвикателство и на Фед се налагаше здраво да се труди за всяка точка.

В логичния нов тайбрек Федерер направи точно две грешки от форхенд и това бе напълно достатъчно на Надал да приключи двубоя в своя полза.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини