Дел Потро стигна до мача за златния медал



13-08-2016 23:28 | Любомир Тодоров

Хуан Мартин дел Потро е вторият финалист в олимпийския тенис турнир в Рио де Жанейро. Съдбата си върна на снажния аржентинец за драматичното му отпадане на полуфинала в Лондон срещу Федерер.

В украшението на състезанието Делпо надделя над третия в схемата Рафаел Надал с 5:7, 6:4, 7:6(5) след повече от три часа игра и в неделя ще играе за титлата с шампиона от 2012-а Анди Мъри.

Кулата от Тандил започна двубоя с пробив, но Рафа го върна за 3:3 гейма. Левичарят от Манакор нанесе втори удар в последната игра. Той поведе с 40:15 и реализира първия си сетбол след 56 минути на корта.

И втората част започна с пробив на 141-ия в света Дел Потро, този път за 2:1. Аржентинецът си беше научил урока и не допусна Надал да стигне до точка за рибрейк. При 5:4 той сервираше за сета, направи бързо 40:0 и го затвори при втогарата възможност. След час и 44 минути победителят щеше да се определи в трета част.

В началото й Рафа имаше точка за пробив, но не успя, което беше първи пропуск на един от двамата големи тенисисти при тези възможности, и се стигна до 1:1. В петия гейм пък 27-годишният южноамериканец имаше на два пъти шанс да поведе с брейк, но Надал се защити. Делпо дочака своя момент в деветия гейм. Той поведе с 40:0 при сервис на 14-кратния шампион в Шлема и при втората възможност успя при топка в аут на съперника. След това 198-сантиметровият аржентинец подаваше за мача, но Рафа реагира по шампионски и върна брейка на нула с фамозни изпълнения. След това допусна пасив от 0:40, но се измъкна и взе подаването си. Стигна се до решителен тайбрек.

В него Хуан Мартин поведе с 4:2 точки преди размяната на половините. С десетия си ас той стигна до два мачбола при 6:4. При втория Надал изстреля форхенда си в аут. След това аржентинецът падна по гръб на корта с пълни със сълзи очи, невярващ на случилото се.

Дел Потро наниза 11 директни точки от сервис и общо 39 печеливши удари при 29 непредизвикани грешки. Рафа постигна по 29 уинъра и грешки.
 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини