Маги Малеева: Григор няма да излезе лесно от кризата



07-08-2016 15:30 | Tennis24.bg

Миналата седмица за първи път четири български отбора се класираха за финалите на европейските летни купи по тенис - момчета и момичета до 12 и 16 години, а на Националния тенис център екип на предаването „Код Спорт” по TV+ разговаря с бившата №4 в женската ранглиста Магдалена Малеева. В навечерието на летните олимпийски игри Маги сподели разочарованието си, че вече на олимпийския тенис турнир няма да има точки за ранглистата. Освен това тя говори за талантливите български деца и за Григор Димитров.

- Г-жо Малеева, гледаме бъдещето на българския тенис. Какво виждате?

- Всъщност видях само един мач. Момиченцата до 12 г. не ги познавам, защото от съвсем скоро се завръщам към тениса. Вече много се занимавам с нашата академия. Дойдох да погледам и да се видя с треньора на Франция, който е мой бивш треньор и мой много близък приятел. Още преди да пристигне ми каза, че българският отбор е много силен. Стана ми много приятно. Откакто се занимавам с нашата школа и академия това, което ми е по-интересно е, че спортът е богатство. Виждам голям смисъл в това децата да спортуват, независимо дали ще станат професионалисти. Шансът да станеш професионалист в тениса е може би 1%, но спорът учи на старшно много други неща – да взимаш решения, да се справяш с провала, да бъдеш дисциплиниран и да опитваш отново и отново. Това са неща, които ще служат за целия живот. Разбира се, че ще се опитаме да направим много добри деца в нашата академия, но това не е единственият смисъл на спорта.

- На 12, 14 и 16 години има много деца, които се занимават с тенис. Но кое е най-трудното в прехода от юноши и девойки към мъже и жени?

- Това е много добър въпрос. Според мен наистина трябва треньорът да е много опитен и да знае какво прави. Всички нива на развитието на едно дете са много важни. Но за да се научиш да печелиш мачове на 14-15-16 г., според мен ти трябва човек, който е преживял това и знае как се прави. Просто трябва много добър треньор. Иначе детето разчита единствено на таланта си и работата, но това не е достатъчно. Има нужда от много добра подкрепяща група – разбиращо семейство, добър треньор, добри физиотерапевти, добри психолози.

- Темата за треньори и Григор Димитров е актуална в последно време. Защо се получава така, че често сменя треньора? Какъв е проблемът според Вас?

- Аз не знам какъв е проблемът, защото не съм говорила с него. Не бих се изказвала без да знам какво става. Не виждам нещо чак толкова странно, защото треньори в тениса се сменят, а това да намериш човек, с който да си пасваш е ужасно, ужасно трудно. Може би най-голямата трудност е да намериш човек, който не само да е добър специалист, но и да си паснеш химически. Предполагам, че той търси постоянно. Дано да си намери човек, който да може да го мотивира и да го вдъхнови.

- В Торонто отново се видя блясък в очите му. Работи с Дани Валверду, който е работил с Дел Потро, Мъри и Бердих. Дали ще тръгне нагоре?

- От Григор винаги може да се очакват изненади. Знаем, че той има страхотен талант и може да победи всеки. Наистина е в доста голям спад цялата година. Отвреме навреме бие по няколко мача, но не съм сигурна , че толкова лесно ще излезе от кризата. Според мен няма да стане бързо, ще бъде бавно, но той трябва методично и дисциплинирано да продължи да се бори и да се фокусира върху тениса. Трябва да разбере, че има един определен период от време. Не знам дали като млад състезател разбираш, че тенисът не е безкраен. Не знам дали си дава сметка, че това е нещо, което скоро ще приключи, че има невероятен шанс да го прави сега и че трябва абсолютно да се отдаде тотално само на него. След няколко години това нещо ще е приключило и той няма да има втори шанс. Много е важно да осъзнае това. Аз лично като тенисистка често не съм го осъзнавала и не съм си представяла, че ще дойде момент, в който ще спра да правя това нещо.

- Цвети Пиронкова прави силна година. Виждаме нов заряд в нея. Как очаквате, че ще се представи на олимпийските игри?

- Надявам се да се вдъхнови и да си продължи формата от „Ролан Гарос”. Винаги прави изненади и то на много важни места. Може би сега пак ще е нейният момент.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини