Григор Димитров: Обожавам Олимпийските игри



Григор Димитров: Обожавам Олимпийските игри
Свързани играчи
Тагове
04-08-2016 09:47 | Tennis24.bg


Дни преди началото на летните олимпийски игри в Рио www.interviewmagazine.com посвети началния си материал на българската надежда за медал в тениса Григор Димитров. Репортерът на изданието разпита Гришо за миналото, за бъдещето, за плановете му и за тениса като цяло.

„Обожавам Олимпийските игри. Харесва ми идеята, че са на всеки четири години. Винаги съм обичал България и съм бил българин. Затова искам да играя. Трудно е за календара на професионалните тенисисти, но все пак това е Олимпиада!“, каза Гришо за игрите в Рио. Той вече има участие на Олимпийски игри – в Лондон, където отпадна във втори кръг.

Българинът отново призна, че се учи много от Роджър Федерер, когото още не е побеждавал, но признава, естествено, качествата на другите големи – Новак Джокович и Анди Мъри.

„Те са много добри. Разбира се, но същевременно това е окуражаващо, защото и ти си човек, който играе тенис, и може един ден да си на същото място. Това си казвам най-често – защо не аз? Тенисът се промени доста напоследък. Състезателите от топ 100 могат да победят всеки. Силно вярвам в това, че ще спечеля. Приемам фактите и продължавам да тренираш, особено във времената, в които играем днес. Много от финалите бяха между Роджър и Новак, а Анди има три титли от Шлема. Това е достатъчно показателно. Трудно е да сравняваш мъжкия и женския тенис. Виждаме хегемонията на Серина, но се виждат и шансовете тя да бъде победена. Повече е въпрос на психическа настройка. Когато си срещу Роджър и Новак, всичко е до психика. Решенията ти правят разликата. Знаеш какво трябва да направиш и как да играеш, но пак се питаш как да правиш по-малко непредизвикани грешки“, разсъждава Григор.

Димитров сподели и някои от хобитата си. „Много креативен човек съм по принцип. Обичам да създавам разни неща в свободното си време. Рисувам, заминавам се с дизайн на дрехи. Това съм аз. Трудно е, когато някой и идва и ти казва: „Това те определя!“ Обичам тениса, но дори да стана най-великия за всички времена, не искам само тенисът да ме определя. Искам да съм запомнен като това, което съм. Аз съм много повече от тениса, тенисът е мечтата ми, любовта ми и нещото, в което искам да съм най-добър“, казва световният номер 36.

На въпрос за жертвите, които всеки професионален тенисист, а и спортист, прави в живота си Григор казва: „Никога не съм се чувствал ограничен. Правил съм много жертви, но никога не е било проблем, знаел съм какво искам. Родителите ми никога не са решавали вместо мен. Само са ме питали дали искам това или не. Всяко решение, което съм направил на толкова ранен етап от живота си, е било само мое. Не съжалявам за това. Що се отнася до тениса, изживяването до сега е невероятно.“

Един от упреците към Димитров в последно време е, че е повече герой на жълтите медии и обект на папараците, отколкото на спортните анализатори. Връзките му с Мария Шарапова и Никол Шерцингер го направиха особено атрактивен и извън корта. „Социалните мрежи са навсякъде. Опитвам се да запазя линия си живот възможно най-много. Но сме в публичното пространство непрекъснато. Дори когато загряваме, има камери. Това е лудост. Непрекъснато си в публичното пространство, от това идва цялото напрежение. Нещата обаче са такива, каквито са. Приел съм го, защото знам откъде идвам и знам какво съм правил. Стара душа съм и съм изчистил много неща в главата си. Някои неща харесваш, а други – не толкова, но трябва да ги приемеш. Искам да живея живота си по най-добрия начин и да се наслаждавам на моментите извън корта, защото трябва да има баланс. Това е много важно. Новак и Анди станаха бащи много рано. Това помага за баланса. Всеки си има различно мнение, не знам. Ако реша да стана баща след 1-2 години, няма да се обезкуража. Просто си мисля на глас. Добре е да пуснеш корени, имайки предвид колко много пътуваме“, каза хасковлията.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини