Три гласа за Кирил Пиронков - подигравка



28-12-2010 15:51 | Станко Димов

В края на годината е време за равносметка. Държавата раздава различни награди, журналистите определят най-заслужилите и всеки получава това, за което се е трудил през последните 12 месеца. Това е така навсякъде по света, освен в България. Доказаха го номинациите за "Спортист и треньор на годината", които събудиха у мен доста смях. На ум си казах "така си и знаех" и с усмивка приех изборът за победители.


За да не бъда разбран погрешно още от тук искам да уточня - нямам нищо против борбата, леката атлетика, волейбола, футбола или който й да е спорт у нас, напротив. В този ред на мисли определянето на Станка Златева и Симеон Щерев за номер 1 сред спортистите и треньорите е повече от заслужен!


Не това обаче ме възмути от всичките тези награди. Ясно е, че у нас за да изберат тенисист за "Спортист номер 1", то въпросният човек трябва да спечели поне една титла от Големия шлем и поне два пъти пред годината да бие Роджър Федерер или Серина Уилямс. Иначе просто няма да е заслужил. Но това е друга тема на разговор, както казах - изборът за Златната ни Станка е справедлив, друг е въпросът дали Пиронкова не заслужаваше да е малко по-напред в класацията, а не на пета позиция.


Интересното идва с гласовете за треньор на годината. От вестник "Труд" разкриха коя медия за кого е гласувала. Очаквано Симеон Щерев спечели приза, може би така и трябва, но шокиращи бяха гласувалите за Кирил Пиронков на първо място - едва три! Това вече е прекалено. 50 медии, 3 гласа за aрхитекта на един полуфинал на Уимбълдън!

 

Ако бяхме Испания, или може би Франция или САЩ - полуфиналът на Уимбълдън сигурно щеше да е равнозначен на провален сезон. Но ние не сме като тези тенис нации. Нещо повече - може никога да не видим подобен успех. Възможно е Полуфиналът от Уимбълдън вовеки да остане в историята ни като ЕДИНСТВЕН! И не заслужава 3 гласа, а много повече!

 

Най-голямото послание на тениса е взаимното уважение, както на корта, така й извън него. Не шумният нощен живот, многото купони и пиянски изцепки, гарнирани с престой в специализирано заведение, най-често районно управление.

 

Не, тук говорим за уважение към играта и съперника срещу теб, показаха го Надал и Федерер около Коледа. Българският полуфинал на Уимбълдън обаче явно не е толкова интересен и достоен, затова го окичихме с 3 гласа! Весела Коледа и честита нова година на родния тенис и неговите "неуспехи"!

 

Станко Димов, Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини