Най-слабата ера ли е причината Федерер да е толкова успешен?



27-12-2010 17:55 | Николай Драгиев

Едно изказване на легендата Матс Виландер разбуни духовете през 2010 година. Анализаторът на Eurosport изрази мнение, че Роджър Федерер дължи невероятните си успехи най-вече на факта, че поколението тенисисти от неговата генерация, са най-слабите в историята.

Според Виландер тъкмо този факт е позволил на швейцареца да спечели цели 16 титли от "Големия шлем" и така "на хартия" е най-великият в историята.

За Виландер Рафаел Надал има всички шансове да догони Федерер, но за тази цел трябва да остане здрав.

"Роджър Федерер най-добрият за всички времена на хартия. Ние обаче трябва да отчетем, че съперниците в неговата ера са най-слабите в историята. Това е причината той да печели толкова много. Изведнъж се появиха Надал и останалите, а те вече са по-добри от него," анализира Виландер.

"В ерата на Федерер номер 2,3,4,5 бяха играчи като Налбандян, Родик, Хюит, които така и не успяха да го предизвикат. Това е основната причина той да побеждава толкова много, въпреки че и сега Роджър играе силно. Но сега той печели много по-малко. Само по този начин си обяснявам неговата кариера. В момента е напълно невъзможно някой да доминира както той го правеше. Но какво значение има това. Всичко е статистика, а тя казва, че той е най-великият," допълва бившият номер 1.

За Надал Виландер е доста по-ласкав в оценката си. "Ако физически остане здрав, то той има всички шансове да подобри рекордите на Федерер. Да останеш здрав е част от величието на един играч. Може спокойно да кажем нещата и по този начин: Роджър Федерер е най-великият, защото винаги е в оптимално състояние. При него винаги нещата се развиват добре, рядко има физически проблеми. Определено това е другата основна причина да бъде толкова успешен."

Попитан дали Надал може да запази своята мотивация и концентрация, Виландер отговаря: "Мисля че ще успее. Никога не знаеш дали това ще ти се случи. Така например Бьорн Борг не успя, както и аз. За мен обаче Надал е по-скоро като Джими Конърс, който до последно бе на ниво в това отношение. Никой и нищо не успя да го спре."

Всички тези твърдения на Матс Виландер разбира се породиха множество коментари из форумите. Ако имате ваше мнение по въпроса, може да го споделите с нас.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини