Сривът на Димитров трябва да е предупреждение за младите



24-06-2016 16:10 | Tennis24.bg

Уимбълдън чука на вратата и вълението около "Ол Ингланд Клъб" става все по-силно. Предлагаме ви пълния текст на коментара на журналиста Джейкъб Стейнбърг от в. „Гардиън“ в който той анализира случилото се с представянето на Григор Димитров в последните две години и предупреждава тенисистите от новата вълна за това, какво ги чака.


Преди две години Григор Димитров нахлу внезапно и разби не малко сърца на Централния корт, като спря Анди Мъри в защитата му на титлата от Уимбълдън. Той играеше наперен тенис, който предполагаше, че ще го изведе в елита. Но приказката за този играч, който някога изглеждаше орисан за пробив към върховете и водеща фигура в тениса се превърна в история на пропиления талант.

Това не беше приказката, която всички очакваха. Два дни, след като съкруши Мъри, Димитров – блестящ, очарователен и брилянтно способен, загуби полуфинала срещу Джокович в четири напрегнати сета и накара евентуалния шампион да признае, че е играл срещу бъдеща звезда. Надареният Димитров имаше много – младост, добра външност и форхенд, от който ти омекват колената – потенциал на суперзвезда.

Но хъсът и дързостта на Димитров бяха заменени с тревожното усещане за провал. Подготовката му за новата му поява на Уимбълдън е показателна – загуба в първия кръг в Щутгарт от Хуан Мартин Дел Потро и същото в Куинс Клуб от Янко Типсаревич. Дел Потро играеше за пръв път на тази настилка от почти три години. Последната изява на трева на Типсаревич бе на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Може би Димитров е очаквал лесно да победи противниците си, защото и двамата имаха огромен срив в кариерите си заради контузии.

Този провал стана известен, а Димитров пристигна в югоизточен Лондон като бивше момче-чудо и настоящ номер 39 в света, между Стив Джонсън и Маркос Багдатис в ранглистата. Това трябва да впечатли всеки млад талант в Тура.

Светлините на прожекторите на този Уимбълдън ще са насочени към Доминик Тийм, особено след като 22-годишният австриец стигна първия си полуфинал от Големия шлем миналия месец на „Ролан Гарос“, където загуби от въодушевения Джокович. Новият номер 7 в света започна кампанията си на трева записвайки четвъртата си титла за сезона в Щутгарт и след победи над Роджър Федерер на полуфинала и Филип Колшрайбър в мача за титлата.

За Тийм, който е поставен под номер 8 в схемата за Уимбълдън, историята на Димитров трябва да е като предупредителна лампичка. Когато Димитров трябваше да затвърди впечатленията за класата си на корта, връзката му с Мария Шарапова предизвика цели чаршафи от статии и снимки по всички клюкарски издания през 2014 г. Но взаимното им щастие ги напусна, след като българинът започна 18 месеца да прави стремглави изпълнения надолу в ранглистата след рекордното си класиране на 8-мо място и така и не успя да премине третия кръг на турнир от Големия шлем от както загуби от Анди Мъри в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия миналата година.

„Вече не съм толкова млад“, каза миналата година след загубата си от Ришар Гаске на Уимбълдън, 24-годишният тогава Димитров. Загуба, която бе последвана от края на все по-злочестото му партньорство с изискващия и с тежък характер треньор Роджър Рашийд.

Сривът във формата се превърна в абсолютна криза в увереността. Димитров изживя пълен срив в мача си срещу Диего Шварцман във финала на турнира в Истанбул миналия месец. След като водеше със 7:6, 5:2, той беше на път да спечели първа титла от триумфа си в Куинс през 2014 г. Вместо това позволи на Шварцман да се върне в мача, получи схващане, получи предупреждение за яростно чупене на ракета в началото на третия сет, стигна до 0:5, когато го наказаха с точка за нов изблик на агресия към ракетата и изгуби мача при третото си подобно провинение.

Димитров се извини. След това отпадна за трета поредна година още в първия кръг на „Ролан Гарос“, този път от Виктор Троицки. И докато преди година имаше надежди да се вдигне отново, днес притесненията за физическото му състояние и отдаденост на спорта са най-големите опасения на всички негови фенове.

Тази година Уимбълдън е наистина открит за нови изненади, като се изключат традиционните фаворити Джокович и Мъри. Надал, макар да не трябва да бъде отписван въобще, ще пропусне турнира заради конузия в китката. Федерер е номер 3 в схемата, но още не е стабилен физически. 25-годиният канадец Милош Раонич може да избухне на трева под ръководството на Джон Макенроу и също е заплаха.

Напоследък Стан Вавринка единствен успя да наруши хегемонията на Голямата четворка, макар че късното избухване на 31-годишния талант показва по-скоро тенденция с присъствието на няколко 30-на и малко годишни тенисисти в Топ 10. За желаещите да нарушат статуквото големият проблем е постоянството. Има само двама играчи под 25 в Топ 20 – Тийм и 21-годишният Ник Кириос. Но успехът на австралиеца зависи повече от настройката му, отколкото от таланта му.

Сънародникът на Кириос – 20-годишният Танаси Кокинакис все още се възстановява от операция на рамото. В Топ 50 има само още двама тийнейджъри. Борна Чорич е 49-ти. 19-годишният хърватин вече записа победи над Мъри и Надал. Алекс Зверев е тенисистът, който повечето специалисти смятат за бъдещ номер 1. 19-годишният германец е 198 см, удря топката свирепо и победи Федерер в Хале миналата седмица. Саша е поставен под номер 24 в югозападен Лондон, изгуби последната си среща с Тийм в четири интригуващи сета, така че това може да е началото на едно вълнуващо съперничество.

Но засега изглежда само, че времето на Тийм идва. Вероятно. Да се говори е лесно. Преди две години се предполагаше, че Димитров може да предизвика хегемонията на Джокович и най-малкото – да застраши Мъри. И макар двамата да са сега на по 29, най-добрите тенисисти в света имат неутолим апетит за здрава работа. Това е нещо, което трябва да е пример за следващите поколения. Уменията сами по себе си не са достатъчни за успех в модерния тенис.

Автор: Джейкъб Стейнбърг от „Гардиън“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини