"Би Би Си": Григор Димитров по стъпките на Роджър Федерер



20-12-2010 16:07 | Николай Драгиев

Журналистът от "Би Би Си" Крис Бивън посвети огромен материал на най-добрия български тенисист Григор Димитров.

В него Гришо разказва за своята 2010 година и признава, че го ласкаят сравненията с Роджър Федерер, но нищо повече. Българинът заявява и целта пред себе си - да бъде номер 1 в света.

За всеки талантлив тенисист е предизвикателство да се пребори с етикета "новият Роджър Федерер". Григор Димитров обаче до голяма степен успява да го стори.

Защо е всичкото това внимание към него? В спорта винаги има отчаяна нужда от "свежа кръв", която да се влее във вече установения ред. А каква е ситуацията в момента - четирима души са окупирали върха на световната ранглиста в тениса, а само трима освен Федерер и Рафаел Надал, са успявали да спечелят турнир от Големия Шлем от 2005 г. насам. 19-годишният българин обаче има потенциала да бъде следващата голяма звезда.

Димитров успя да защити тази си репутация, след като от 350-о място в света успя да се изкачи почти до топ 100 в последните шест месеца. Така той се превърна в най-високо класирания тинейджър в световната ранглиста.

Съпоставката с Федерер, който е идол на Григор от детството, е твърде лесно видима. Двамата имат почти идентичен бекхенд с една ръка, практикуват атакуващ тенис, а не трябва да се пропуска дори и типичната за тях кърпа в косата.

Освен всичко и двамата стартират професионалната си кариера с един и същи човек - Питър Лундгрен. Шведът дори обяви, че Димитров е по-талантлив.

"Това е най-лошото нещо, което мога да чуя за себе си," коментира пред "Би Би Си" от Дубай Григор Димитров.

"Разбира се, че е приятно да чувам подобно сравнение. Мога обаче да кажа само едно: Аз съм номер 106 в света, а Федерер е най-добрият в историята. Много е трудно да бъдем сравнявани както и да го погледнем.

"Обичах да гледам как Роджър играе, докато израствах и до момента също се уча, когато го наблюдавам. Разбира се, че има някои паралели в начина ни на игра - бекхендът, сервисът, но аз никога не съм се стремил към това. Моят баща ме научи как да играя и всичко за мен се получи съвсем естествено по този начин.

"Срещал съм няколко пъти Роджър, но реално не съм говорил с него. Не сме в такива отношения, че да го питам "как си" или да му пожелая успех. Трудно е да бъдеш близо до играчи от този калибър, а освен това рядко се засичаме по турнирите."

Според Гришо обаче това ще се промени още в следващите месеци. За него тенисът е "проста игра за интелигентни хора". Целта, която си поставя е ясно дефинирана: "Вярвам, че мога да бъда номер 1. Това е моят стремеж."

След силните изяви на Димитров, който печели юношеските US Open и Уимбълдън, идва трудното навлизане сред професионалните играчи. Той загатва за потенциала си след победа над Томаш Бердих и равностоен трисетов двубой с Рафаел Надал, но след това идват трудните дни.

"Имах два страхотни мача с Томаш и Рафа, но нещата не се получиха както се очакваше. Най-сложно е да научиш някои неписани правила в играта - как да играеш на високо ниво ден след ден, не просто един или два пъти.

"Съвсем различно е от това да бъдеш на турнир с юноши. Тук се изправяш срещу мъже, които знаят как да играят оптимално във всеки момент, тъй като те са преминавали през всички възможни ситуации на корта. Естествено може да победиш някой от най-добрите еднократно, но трябва да задържиш това ниво. Критичният момент във всеки мач е различен. Но докато не почнеш да участваш в такива напечени мачове, няма как да го разбереш."

Самият Димитров признава, че не е успял да се справи с всичките очаквания към него. "Най-лошото нещо, което може да направиш в момент на подем, е да се отпуснеш. Нужно е да сториш тъкмо обратното - да тренираш още по-здраво. Аз допуснах такъв спад."

Серия от контузии и слаби изяви, пращат Димитров извън топ 300. Какво променя той? На първо време треньора. Питър МакНамара идва на мястото на Питър Лундгрен през юни и следва впечатляваща серия от 49 победи и само 13 загуби до края на сезона.

Димитров признава, че е научил много от Лундгрен и да се разделят не е било лесно решение. При МакНамара промяната е преди всичко в психологически план.

"Питър не се е опитвал да променя играта ми. Това не бе основният проблем. Опитахме да работим върху моята постоянност в изявите и други детайли, които могат да променят цялостно картината. Имаме си начини на работа, но те са само между нас. Всичко се разви прекрасно и ще продължим в същия дух."

Освен МакНамара не по-малко важен е и Димитър Господинов - бащата на Григор Димитров. Той винаги е на среща, ако има някакъв проблем - технически или извън корта.

"Винаги се обаждам на моя баща, ако имам нужда от него. Независимо дали по време на турнир или в друг важен момент. Винаги мога да разчитам да ми помогне с някои детайли от техниката ми, тъй като той ме е научил на всичко, което знам," допълва Гришо.

"Бях на три, когато започнах да играя с ракетата и така всеки един ден. Това стана моята работа, моят живот и моята любов."

Преди да стане част от Тенис Академията на Патрик Муратоглу в Париж, Димитров има зад гърба си две години в Барселона, където е наставляван от бившия треньор на Анди Мъри Пако Алварес.

"Трябваше да стана много самостоятелен, когато отидох в Испания на 14 години," обяснява Димитров. "Тежко е, когато трябва сам да се оправяш във всичко. Всъщност това бе добър период за мен, тъй като се научих да взимам решения самостоятелно. Преминах през наистина тежки моменти."

Не всичко в последните шест месеца върви по ноти за Григор Димитров. Инцидент с главния съдия Даниел Инфангер в Хелзинки му носи глоба от 2000 евро и опасност да бъде наказан.

Димитров обаче не си търси оправдания и признава грешката. "Направих нещо недопустимо и се поучих от това. Извиних се на всички засегнати в случая - написах писмо до тях, признах че съм направил грешка и че повече няма да се повтори. Сега трябва да продължа напред и да се концентрирам върху 2011."

Целта пред следващата година е Григор Димитров да успее да се предпази от контузии. Оттам нататък той трябва да атакува достигане на по-високо ниво на игра, което да донесе още силни резултати.

Сегашната му 106-а позиция на практика е достатъчно добра, за да му осигури място в основната схема на Australian Open през януари.

Димитров също е готов да премине на следващото ниво от своята кариера. "Прогресът идва, когато започнеш да играеш на по-високо ниво. Трябва да си на най-добрите турнири и да се учиш на корта. Ще имам нужда от няколко години, за да постигна това. Ще се уча от най-добрите в света и това предвещава наистина интересни преживявания," допълва Григор.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини