Само в Tennis24.bg: Пресконференцията на Анди Мъри



05-06-2016 22:10 | Tennis24.bg


Анди Мъри игра за пръв път в кариерата си финал на „Ролан Гарос“, но загуби от номер 1 в света Новак Джокович с 6:3, 1:6, 2:6, 4:6.

Ето какво каза Мъри на пресконференцията след мача:

Още една тежка битка с Новак. Как усети представянето си днес?

Като точки се представих добре. Не през целия мач. Играхме много добре. Но той направи много малко грешки. Започна да праща топката много близо до линиите и аз трябваше да ги връщам далеч от дъното на игрището.

Срещу него е ясно, че ако му позволиш да контролира точките, ще е трудно. Не успях да контролирам точките след началото на мача и ми стана много трудно.

Дори при 4:5 в четвъртия сет ли вярвахте, че можете да направите обрат?

Да, когато бях пробит при 5:2, проблемът ми беше, че беше наистина дълъг турнир. Когато се опитваш да направиш нещо за първи път и нямаш опит в това, хабиш малко повече нерви. В този гейм бях на път да направя нещата много интересни. Но той се справи и завърши мача отлично.

До колко важен беше сервисът ти днес? В първия сет имаше добър процент.

Да, щеше да бъде. Не сервирах много добре днес.

Да, не по начина, по който искаше.

Беше трудно. Много съм разочарован. От 13 дни се боря да стигна до тази позиция. Имах проблеми. Бях на няколко точки да напусна турнира още в първия кръг.

Имаш щастието, или нещастието, да си в едно поколение с трима играчи, които са печелили всички турнири от Големия шлем. Как би коментирал постижението на Новак, който стана първият след Род Лейвър, който да спечели последователно всичките четири титли?

Коментирах го преди малко на корта. Нямам какво да добавя. Това е нещо, което се случва много рядко. Някои може да мислят инак, но според мен тенисът днес е на много високо ниво и надали скоро ще бъде на такова. В последните 18 месеца той направи нещо изключително и заслужава да е номер 1.

Какво значение имаше фактът, че игра пет часа повече тенис от Новак на този турнир? Според свидетели в трети сет си казал на щаба си: „Краката ми не ме държат.“

Мисля, че и двамата имахме труден път до финала, но по различни причини. Аз играх много дълги мачове в началото на турнира. Но мачът ми със Стан не беше много дълъг. Двубоят с Ришар продължи малко повече от три часа. Новак игра всеки ден, макар че мачовете му бяха по-удобни за него. Затова беше различно за двамата.

Условията бяха предизвикателство за всички. Много тежки. Ако не диктуваш играта, нищо не е лесно, тичаш за всяка точка. Бях здрав. Борих се до края, но не успях да изиграя най-добрия тенис, на който съм способен, когато трябваше.

Мислиш ли, че той се отпусна и заигра по-добре, след като спаси брейкпойнт? Очевидно ти беше по-добрият в първия сет.

Да. До първия брейк пойнт той беше зле. Но след това, очевидно бе по-освободен и направи пробив веднага след това. Започна да удря по-добре. Но винаги има моменти на възходи и спадове. Не успях да използвам шансовете си. Това може би променя нещата.

Последните седмици имахте добри двубои с Новак на клей, която не изглежда твоята настилка. Дали ще е различно следващия път, евентуално на „Уимбълдън“?

Играли сме само пет пъти на трева и аз спечелих и двата мача. Тогава играх най-добрия си тенис. Тревната настилка ми подхожда повече. Ще се опитам да направя добър сезон на трева. И ако се срещнем пак, може би ще се справя по-добре.

Казвал си, че се радваш на съперничеството с Новак и то те прави по-добър играч. Но не съжаляваш ли поне малко, че сте родени с една седмица разлика с играч, който е толкова изключителен?

Не, наистина. Очевидно има няколко момчета, които правят задачата ми малко по-трудна. Бил съм близо до титли на всички турнири от Големия шлем. Но вместо това, те го направиха.
Но имам още няколко години да опитам да постигна това. Мисля, че като приключа с тениса, ще бъда горд с постиженията си. Няма голям турнир, който да съм спечелил без да победя някой от тях. Така, че предполагам, накрая постиженията ми ще бъдат по-блестящи.

Оф-топик, но си добър и в спорт като бокса. Почина Великият Мохамед Али. Той промени спорта и света. Какво означаваше той за теб?

Вчера беше много тъжен ден. Той страдаше физически. Явно всичко се е развило бързо в последните дни. Той бе страхотен, удивителен човек. Гледал съм и съм чел много за него. Винаги съм искал да се запозная за него. Не срещам много известни хора, но той бе един от тези, които исках да срещна. Тъжен съм.

Сега, какво би направил различно, за да спечелиш?

Щях да сервирам по-добре. На тази настилка е по-трудно да правиш точки при втори сервис. Може би на по-бърза настилка можеш. Но ако сервираш със 160 км/ч на трева е по-различно, отколкото на бавните тежки червени кортове. Да, това е нещо, което трябваше да правя по-добре. Сервирах добре в първия сет.

Как се чувстваше в тази атмосфера? Беше ли изненадан и разочарован, че нямаше фенове, които да те подкрепят, както викаха за Ноле?

Не, не бях разочарован в последните няколко дни. Не беше лесно, но се справих много добре. Не беше проблем за мен. Изиграх няколко мача и бях щастлив как победих Бург, Гаске, Стан. И днес се справих добре. Новак е постигнал толкова много. Много хора искаха да го видят да постигне и това. Той заслужава тази подкрепа. Когато играя в Куинс, или „Уимбълдън“, атмосферата ще е много различна. Това ще ме мотивира допълнително, сигурен съм.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини