Пиронкова и Димитров без конкуренция в България - вижте призьорите на 2010 година



16-12-2010 15:10 | Станко Димов

Цветана Пиронкова и Григор Димитров бяха обявени за номер 1 в българския тенис за 2010 г. Това стана на специална церемония, организирана от Българска федерация тенис, на която бяха раздадени наградите на най-добрите ни тенисисти за изминалата година.

 

Освен Цвети и Григор, в отделните категории бяха отличени още Елица Костова, Димитър Кутровски, Виктория Томова и Димитър Кузманов. ТК "Левски - София" беше избран за клуб №1 на България за 2010 г., а треньорът и баща на полуфиналистката от "Уимбълдън" - Кирил Пиронков, беше удостоен със званието "Треньор на годината".

 

ЕТО ВСИЧКИ ПРИЗЬОРИ:


Цветана Пиронкова - Тенисистка №1 на България за 2010 г.
През 2010 г. Цветана Пиронкова постигна най-големия успех в кариерата си - полуфинал на “Уимбълдън”. През септември достигна до №31 в световната ранглиста на WTA, а в края на сезона е на 35-то място, завършвайки за шеста поредна година в топ 100. През годината записа победи над Винъс Уилямс, Елена Дементиева, Марион Бартоли и много други звезди на женския тенис. Беше първа ракета в националния отбор на България за “Фед Къп”. Цветана Пиронкова е тенисистка №1 на България за пета поредна година.
 
Григор Димитров - Тенисист №1 на България за 2010 г.
В най-успешния си сезон при мъжете Григор Димитров се изкачи до 106-то място в световната ранглиста на АТР. През годината спечели общо шест титли - три на фючърси (в Германия и Испания през юли и август) и три на чалънджъри (в Швейцария и Тайланд през август и септември). Беше първа ракета в националния отбор на България за Купа “Дейвис”. Григор Димитров е вторият най-добре класиран българин в световната ранглиста в историята и става тенисист №1 на страната за трети пореден път, като преди това в продължение на три поредни години бе награждаван като най-прогресиращ тенисист.
 
Елица Костова - Най-прогресираща тенисистка за 2010 г.
След добро представяне на международни турнири за жени Елица Костова се изкачи за една година със 140 места в световната ранглиста на WTA и в момента е №217. Националката ни за “Фед Къп” достигна до финала на общо пет турнира (четири с награден фонд 25 000 $ и един с 10 000 $). През ноември Елица постигна най-престижната победа в кариерата си, отстранявайки на турнир в Нова Зеландия тенисистката от топ 50 в света Ярмила Грот (Австралия).
 
Димитър Кутровски - Най-прогресиращ тенисист за 2010 г.
23-годишният българин напредна с над 250 места в световната ранглиста на АТР през 2010 г., в която игра на международни турнири само в последните шест месеца, след като завърши успешно Тексаския университет в Остин. Един финал, два полуфинала на фючърси и добро представяне и на други турнири го изкачиха до 546-то място в ранглистата през октомври. Кутровски спечели и две титли и игра два финала на двойки.
 
Виктория Томова - Млада надежда при жените

Европейската шампионка до 14 г. за миналата година Виктория Томова влезе в топ 100 на световната ранглиста на ITF за девойки до 18 г. и в момента е на 65-то място.
 
Димитър Кузманов - Млада надежда при мъжете
Димитър Кузманов продължи доброто си представяне и през този сезон и се изкачи до 116-то място в световната ранглиста за юноши до 18 г. и с над 200 места в ранглистата на АТР за мъже.
 
ТК Левски-София - Клуб №1 на България за 2010 г.
Първо място в традиционното годишно класиране на клубовете по т.нар. категоризационна карта. Клубът с най-много картотекирани състезатели, организатор на най-големия международен турнир, шампион на три държавни отборни първенства (жени, юноши до 14 г., девойки до 16 г.).
 
Кирил Пиронков - Треньор №1 на България за 2010 г.
Избиран по традиция съвместно с Асоциацията на тенис треньорите в България. Треньор на тенисистка №1 за годината - полуфиналистката на “Уимбълдън” Цветана Пиронкова.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини