Криза на червено



13-05-2016 15:17 | Станко Димов

Сезонът на клей в Европа отново не донесе желания от Григор Димитров резултат, или поне що се отнася до турнирите, в които българинът участва до момента. Хасковлията регистрира серия от 3 последователни загуби, след като в началото на седмицата отстъпи с 0:2 сета пред 19-годишния Александър Зверев на старта на турнира в Рим.

В предишните си два мача българинът бе допуснал поражения от Пабло Кареньо Буста и Диего Шварцман, съответно на старта в Мадрид и финала в Истанбул. Особено болезнена бе загубата от Шварцман, която дойде след преднина от сет и 5:2 във втория. Очевадно финалът в турския мегаполис оказа негативно влияние в представянето на тенисист №1 на България в следващите му турнири и допълнително разклати психиката му.

Статистиката показва, че за първи път от близо 3 години насам Григор Димитров изпада в подобна дупка и губи в 3 последователни двубоя. Връщаме се назад към есента на 2013-а, когато Григор регистрира загуби в първи кръг на US Open, Пекин и Шанхай. Всъщност, тогава последователните поражения за българина са четири, защото преди отпадането в Ню Йорк той отстъпи с 1:2 сета пред Рафа Надал в Синсинати (III кръг).

В този момент Димитров е сериозно критикуван, а спадът във формата му е видим. Българинът осъществява поредна треньорска рокада, като назначава, първоначално до края на сезона, австралиеца Роджър Рашийд. От там нататък всички помним какво се случи. Серията от последователни поражения, общо 4, беше прекъсната още в първия турнир под ръководството на Рашийд – Стокхолм, където Григор завоюва първата си АТР титла.

Дали историята ще се повтори предстои тепърва да разберем. Едва ли Франко Давин е големият виновник за серията поредни загуби на българина, или за серията от счупени ракети на финала в Истанбул, която стана пословична. Но в тениса, както и във футбола, треньорите го отнасят, когато играта не върви. А през годините Григор нееднократно е показвал, че не се притеснява да сменя треньорите си.

Следващият турнир, на който ще видим в игра Димитров е Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос”. През последните две години Димитров неизменно отпада на старта в Париж, допускайки загуби от №37 в света, съответно Иво Карлович и Джак Сок. Още един любопитен факт – българинът е в серия от 3 последователни поражения и общо 9 поредни загубени сета на „Ролан Гарос”, след като през 2013-а бе спрян в III кръг от Новак Джокович. Именно това е и най-доброто представяне на Димитров в турнира.

Заради ранните загуби в Мадрид и Рим, Григор Димитров няма да бъде сред поставените в Париж – нещо, което не му се беше случвало във френската столица от 2012-а. Това обаче едва ли е от голяма значение, защото мястото в схемата само по себе си не гарантира победи. Просто ти дава по-лек жребий в първите кръгове. Ако си готов. През последните седмици обаче Григор е в положение, в което няма голямо значение дали ще бъде поставен или не. Дано този път в Париж Димитров прекъсне негативната серия и успее да запише няколко победи, които да напомпат самочувствието му преди сезона на трева. Трудно, но не и невъзможно.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини