Тони Надал - архитектът на световния номер 1



15-12-2010 12:01 | Станко Димов

Почти цялото медийно внимание е насочено към тенисистите, при това с право. Те са тези, които са в светлините на прожекторите и се борят непрестанно за постигането на целите си. Зад играчите обаче има някой друг, верен човек, който винаги е там. Човек, който споделя както върховете, така и паденията на тенисистите.


В случая с Рафаел Надал този човек е Тони Надал, неговият чичо и треньор. В интервютата, които дава Тони звучи по-скоро като философ, а не като треньор. Определено е интригуваща личност със силни възгледи и убеждения.


В младежките си години Тони Надал е играл пинг-понг (тенис на маса) и тенис. При пинг-понгът Тони даже става шампион на Балераските острови. В същото време е и в Топ 30 на тенисистите в Испания. Във всеки случай обаче той не е отделил цялото си време за спорт, защото е имал и други интереси - градинарство, история и филисофия. В потвърждение на това е фактът, че Тони Надал записва история в университет.


Тони Надал е мениджър на тенис клуб в Манакор, когато слага ракетата в ръката на Рафа, или по-скоро Рафаел, както Тони винаги му казва. Още в първите дни той забелязва, че момчето може да удря топката с часове, без да загуби ентусиазъм. При това го прави с такава сериозност и отдаденост, на която възрастните хора могат да завидят. "Рафаел винаги е имал такава дисциплина", отбелязва "архитектът" на световния номер 1.


Тони Надал решава да стане треньор на младия Надал, но само при неговите условия. Той ясно заявява, че ако в даден момент Рафа изтърве нервите си и захвърли ракетата моментално ще прекратят професионалните си взаимоотношения. Според Тони Надал подобно отношение говори за липса на уважение към играта и към спорта като цяло. Той твърди също, че когато загубиш мач е само е единствено заради теб. Не заради съдията, ракетата, корта и всичко. "Загубите са част от играта", както Тони нееднократно е обявявал.


"Това, че можеш да удряш топката добре не те прави по-добър или по-лош от другите. Всичко в живота има позитивка и негативна страна", отбелязва Тони.
В този ред на мисли Рафа е тренирал на ужасни кортове, при това със стари и вече доста използвани топки. След края на всяка тренировка той е трябвало и да си почисти корта. Общо взето дисциплината в бъдещата тенис звезда е била на огромно ниво още от детските му години.


"Когато Рафаел беше малък му повтарях, че може да стане добър тенисист, но никога не искам да го виждам да се държи лошо на корта. Исках да бъда сигурен, че това никога няма да се случи".


"Най-добрият аспект от играта на Надал е неговата психическа сила, която му позволява да излезе от тежките ситуации. В крайна сметка да не забравяме, че той е нормален човек, който прави всички с голям ентусиазъм, без значение за какво става въпрос".  С времето Надал започна да печели все повече турнири и Себастиан Надал, бащата на Рафа изрази мнение, че е време синът му да започне да плаща на треньора си. Отговирът на Тони Надал обаче е категоричен - "Не".


"Защо не исках да взимам пари от Рафаел? Просто исках аз да бъда шефа", отговаря лаконично Тони.  Има и друго. Ако Рафа плащаше на Тони още от малък, то той можеше да го уволни във всеки един момент, нещо, което към днешна дата изглежда невъзможно.


"Много е важно да има хора около теб, които да са достатъчно уверени и да ти кажат, когато нещата не вървят добре. Нормално е, когато си на върха всички да повтарят колко фантастично играеш, може би в този момент имаш нужда точно от това. Но е важно да има и хора, които да ти казват точно как стоиш на корта", коментира Рафа пред "Гардиън".  "Нормално е хората винаги да му казват да, да, да. Моята работа е да му казвам не", сподели от своя страна чичо Тони.


Ето и един пример в доказателство. Веднъж Рафа, Тони и Хосе Игурас, бивш испански тенисист, отиват на ресторант. Е асансьора на заведението те са спрени от човек от персонала, който казва, че Рафа е с панталонки, които не отговарят на "дрес-кода" на заведението. След като разпознава Надал момчето моментално се извинява и приветства тенисиста в заведението. Това обаче по никакъв начин не допада на чичо Тони, който незабавно изпраща Надал да се преоблече.
Въпреки, че е "създал" тенисиста Рафаел Надал, Тони винаги е казвал, че спортът не е най-важното нещо в живота.


"Щастлив съм когато Рафаел играе добре, но съм още по-щастлив когато хората казват, че той е добър човек. За мен е много по-важно да бъдеш добър човек", категоричен е чичото на Надал. Без никакво съмение можем да кажем, че чичо Тони е свършил страхотна работа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини