Роджър Федерер: Интересно ми е как ще е без очаквания



25-03-2016 11:37 | Tennis24.bg

Преди два месеца, когато контузи коляното си, Роджър Федерер всъщност не играеше тенис. Той играеше ролята си на татко. Швейцарецът разказва, че подготвял банята за дъщерите си близначки, когато чул прещракване в коляното си. Това довело до първата операция в кариерата му на 3 февруари.

„Беше едно елементарно движение. Движение, което съм правил сигурно милион пъти в ежедневието си. Въобще не мислех за него, когато се случи“, разказва Роджър. Кракът му обаче бързо се подува и се стига до артроскопия. Швейцарецът ще се върне на корта в петък, когато ще се изправи в Маями срещу дългогодишния си съперник Хуан Мартин дел Потро.

„Неговата контузия беше далеч по-тежка. Радвам се, че ще се срещнем отново“, коментира той. Федерер има положителен баланс в мачовете между двамата – 5:1 в мачовете от Големия шлем (общо 15:5). Единствената му загуба е от финала на Откритото първенство на САЩ през 2009 г.

34-годишната швейцарска звезда винаги е бил модел на издръжливост в кариерата си. Той ще играе в Кий Бискейн за 16-ти път, макар че миналата година го пропусна. Решението му да участва бе взето в последния момент и изненада всички със скоростното си възстановяване. Той ходи с патерици едва 12 дни и тренира на пълни обороти само 9 дни.

„Очакванията ми са наистина много снижени. Това е в някаква степен хубаво, една промяна, да видя какво е без огромни очаквания, да видя къде съм. Наистина се радвам, че се връщам. Честно казано не вярвах, че е възможно да стане след операцията“, споделя бившият номер 1.

В Маями Федерер сподели и мнението си по наболелите проблеми в тениса – допинг-скандала с Мария Шарапова и диспута за изравненото заплащане на мъжете и жените в турнирите. „Много съм изненадан от случилото се с Шарапова. Не вярвам, че в тениса има допинг-проблем, но трябва да продължи политиката на непрекъснати и проверки и тестове. Например – играл съм 10 пъти в Дубай и съм бил проверен само веднъж. Не е добре. Честно казано в Швейцария ме проверяват по-често, но това е, защото човекът от анти-допинг агенцията живее в моя град. Той дори ме посети два пъти след операцията“, смята швейцарецът.

По въпроса за парите Федерер каза: „Щастлив съм, че в тениса има няколко велики състезателки. Равното заплащане според мен е добра практика.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини