ATP не включи Григор Димитров сред най-добрите "новаци"



07-12-2010 03:18 | Николай Драгиев

Мъжката тенис асоциация (АТР) определи своите най-добри пет "новаци" на 2010 г. Още през ноември от АТР за най-добър от новоизгряващите играчи бе определен германецът Тобиас Камке.

 

Сега към него бяха прибавени още четири имена. В известна степен изненадващо сред тях не присъства Григор Димитров. Вероятно причината е, че той изигра сравнително малко двубои на ниво АТР, а по-скоро се концентрира върху изявите си в сериите "Фючърс" и "Чалънджър".

Част от имената, които обаче са селектирани са меко казано спорни фигури, а и на възраст, която не кореспондира с определението "новак".

Ето ги и тях:

Тобиас Камке

"Не очаквах да бъда номер 67 в края на годината. Изненадан съм," коментира Камке.

С началото на годината германецът заемаше 254-о място, което е прогрес с близо 200 места. 24-годишният играчи завърши с баланс 7 победи и 8 загуби на ниво АТР. Той компенсира това със силни игри в "Чалънджър" сериите.

Ричард Беранкис

Латвиецът също демонстрира сериозен прогрес. Неговият талант не е останал незабелязан и от Роджър Федерер, който преди три години го кани да тренират заедно.

Беранкис е бивш номер 1 при юношите. Ето какво казва Ник Болетиери за своя възпитаник: "Той ще бъде наистина добър играч. Неговата дисциплинираност в тренировките е несравнима. Справя се с всички аспекти на играта и няма слабости."

Беранкис стартира 2010 г. като номер 319 в света. С титлата си в Хелзинки от края на ноември, вече заема 85-а позиция. Той е и най-успешният играч на Латвия в историята. Достигна втори кръг на Уимбълдън и US Open.

Тиемо де Бакер

Според бившия номер 4 в света Рихард Крайчек Де Бакер е "най-големият талант в историята на холандския тенис". Според него Тиемо има шанс за титли от Големия Шлем, както и място в топ 5.

Само че резултатите му далеч не са кой знае какви. Трети кръг на Уимбълдън е най-доброто, с което може да се похвали той.

"Очакванията към мен са големи. Опитвам да печеля всеки един мой мач и да прогресирам," коментира Де Бакер, който е на 22 години.

Александър Долгополов

Украинецът си е поставил цел да бъде номер 1 в света, вдъхновен от своя баща Олександър, който също е тенисист. Той завърши годината под номер 48, стартирайки от близо 100 места по-назад.

Няколко четвъртфинала от АТР и трети кръг на "Ролан Гарос" бяха най-добрите му постижения през сезона.

Михаил Кукушкин

23-годишният представител на Казахстан направи доста силна година. Въпреки някои съмнения на букмейкърите около редовността и честността на турнирите Кремлин къп и Санкт Петербург, звездата на Кукушкин изгря тъкмо там.

Той стигна полуфинал в Москва, а в Санкт Петербург дори вдигна трофея, след победа над Михаил Южни.

Завърши годината със 17 победи и 8 загуби на ниво АТР. Той е под номер 58 в ранглистата

"Следващата ми цел е да вляза в топ 50. Искам да играя и на турнирите от Големия Шлем," коментира Кукушкин.

За сравнение с тези "новаци" Григор Димитров стартира годината под номер 288. През юни се срина до 360-о място преди да дойде големият му пробив. Годината той ще приключи под 106-о място. Само една победа в полуфиналите на турнира в Хелзинки, можеше да го прати дори в топ 80.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини