Борис Бекер: Името ми се е запечатало в главата на Ноле още в детството



26-02-2016 21:18 | Tennis24.bg

Новак Джокович се отказа заради проблеми с очите от турнира в Дубай. Това не попречи на треньорът му и бивш номер 1 и феномен в тениса Борис Бекер да разкаже пред Sport360 своите наблюдения за сърбина. Ноле е хегемон в последната година на корта и впечатлява със здравата си психика. За Бекер той е „необикновена личност, още повече произхода му“.


„Джокович идва от разкъсваната от война Сърбия. Трябвало да напусне дома си, когато е на 13-14-годишна възраст. Появил се в Мюнхен, за да стане тенисист. У дома просто нямал условия. Той започнал в академията на моя бивш треньор и приятел Ники Пилич. От там започва и връзката между мен и Новак. Още като дете той всеки ден гледал снимките ми. Пилич има много в академията си. Мисля, че някъде дълбоко в главата му, в подсъзнанието му, е било издълбано името Борис Бекер“, казва германецът.


Двамата започнаха да работят заедно през декември 2013 г. Днес Бекер твърди, че вече разбира манталитета на Джокович. „Той е перфекционист. Мисля, че това е основната му движеща сила. Всеки път като излезе на корта, иска да стане по-добър. Иска да остави името си в историята. За него не е достатъчно само да е номер 1, или да спечели Големия шлем. Иска да прави тези неща още много години“, казва Бекер. Бившият шампион от „Уимбълдън“ споделя, че Новак е много труден обект, когато става дума за спонсорство и реклами. Думите му са потвърдени и от агента а сърбина Едоардо Арталди: „Ноле е наясно, че е трудно. Той идва от малка, бедна страна. Очевидно е, че не може да бъде подкрепен от компания от Сърбия. Вижте, например Федерер. Той е един от най-великите тенисисти в историята. Но зад себе си има „Креди Сюис“, „Линд“ и др. Рафаел Надал също е подкрепен от испански компании. Но Джокович няма как да получи помощ от дома.“


В последните десет години Федереере е спечелил 455 милиона долара от наградни фондове и спонсори, Надал – 253 милиона, а Джокович дори не е сред 20-те най-високо платени спортисти. През 2014 и 2015 г. Ноле „поправи тази несправедливост“ и спечели 48 милиона долара, само 19 милиона по-малко от Федерер, но с 16 милиона повече от Рафа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини