Атаката не спира: Поискаха сурово наказание за Григор



04-12-2010 15:17 | Николай Драгиев

Един от най-популярните тенис-сайтове въобще в света Tennistalk.com за втори път тази седмица нападна остро надежда номер 1 на българския тенис Григор Димитров. Първоначално журналистът Рики Даймън нарече Гришо "идиот" в профила на сайта в "Туитър". Последва остра защита на българина от руския състезател Дмитрий Турсунов и ситуацията бе потушена временно.

Другото "перо" на сайта Черил Мъри реши да изкаже и своята позиция по случая. В критичен коментар авторката се обявява за тежко наказание за Григор от ATP. Материалът е озаглавен с многозначителното "Защо ATP трябва да накаже Димитров".

Правилна или не, ето и позицията на Черил Мъри:

Напрежението от това да не спечелиш, явно се отрази на Григор Димитров. Нямате идея кой е той? Нека ви го представя. Той всъщност е определян като "новия Роджър Федерер". Този му етикет бе лепнат от бившия му треньор Питър Лундгрен, който трябваше да направлява пробива му към величието. Освен това Димитров е 106-и в световната ранглиста. И така "новият Роджър Федерер" е на 19 години и даже не присъства в топ 100.

Към днешна дата Лундгрен вече не е негов треньор. Шведът работи със Станислас Вавринка. Хората все по-рядко вече го определят като "Роджър Федерер" (което е добре с оглед на това, че и Ришар Гаске бе в подобна ситуация преди години).

Не ме разбирайте погрешно - не съм против Димитров и твърдението, че той е новият Федерер. На момчето не му помага това, което хората говорят, а и не е престъпление да бъдеш един от 106-те най-добри тенисисти в света.

Димитров обаче не вижда нещата по този начин. През миналата седмица той е участвал на турнир от сериите "Чалънджър" в Хелзинки, където губи на полуфинал от Ричард Беранкис. Обикновено играчите губят непрекъснато по тези турнири. Та каква е историята? Очевидно Димитров е решил, че загубата му се дължи на съдията на стола Даниел Инфангер.

В миг на вдъхновение 19-годишният Димитров си е позволил да блъсне (с две ръце) в гърдите съдията, след което му е повишил тон. Двамата са били разтървани от колега на Инфангер. Извинявам се, но... как е възможно това?

Димитров е бил глобен 2000 евро за атаката си, а ATP обещават да разследват случая. ШЕГУВАТЕ ли се? Как може по този случай дори да има спор? Реално погледнато нямам нищо против българина, но физическа атака на съдия е наистина ОГРОМНО нещо.

Разбирам колко е напечена ситуацията и това, че човек може да си изпусне нервите, но нали точно затова ATP са въвели правила, които да защитават официалните лица? Представяте ли си докъде ще стигне спорта, ако на играчите им се позволи физически да се разправят със съдиите?

Само си спомнете скандалния случай със Серина Уилямс на US Open 2009. А тогава Уилямс единствено си позволи да крещи на съдията по линията. Наистина вярвам, че ATP ще предприемат бързи мерки и ще наложат тежко наказание по този случай.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини