Орлин Станойчев: Тенисистите са впечатлени от турнира в София



04-02-2016 09:31 | Любомир Тодоров

Орлин Станойчев е роден на 24 септември 1971 г. в София. Той е първият български тенисист, заел място в Топ 100, като достига до №96 на 24 април 2000 г. Играл е в основните схеми на четирите турнири от Големия шлем. Достигал е два пъти до четвъртфинал в турнири на АТР (в Тулуза и Прага). Национал за Купа „Дейвис“, а след това и капитан на отбора. Станойчев работи от години в банковата сфера в Женева. Създател е на частния тенис клуб „Колони“.

- Орлине, вече няколко дена си на турнира, какво е мнението ти за него?
- Да, от началото на седмицата съм в залата. Страхотно съм впечатлен от Garanti Koza Sofia Open. Като корт, база, зала. Бях в съблекалните и фитнеса, наистина всичко в организацията е на световно ниво. Имах възможност да говоря с доста от тенисистите. Всички са много доволни от условията. Което е чудесно, защото повечето от тях за първи път идват в България.

- Кои играчи те впечатлиха в първите дни?
- Най-хубавата и оспорвана среща беше между Мартин Клижан и Лукаш Росол. И двамата ги познавам добре, защото играха за моя клуб „Колони“. Станахме три пъти шампиони на Швейцария като Росол беше неизменно в състава. Освен Клижан в отбора беше и Гийермо Гарсия-Лопес, който също е тук.

- Нямаше възможност да играеш на такъв голям турнир в България…
- Малко съжалявам за това, наистина. Това е голям шанс за нашите тенисисти да се докоснат до такова състезание, а някои и да участват. Жалко за Димитър Кузманов, беше близо до успеха в София. Но колкото повече подобни турнири имаш в страната, толкова по-добре е за младите. Ако по мое време имаше подобно състезание в България, бих се радвал много, най-вече заради шанса да играя пред родна публика.

- Ти си първият българин в Топ 100 на ранглистата. Сега по-лесно ли се влиза там, отколкото по твое време?
- От това, което виждам в тениса, ми се струва, че сега играчите допускат много повече грешки. Преди беше по-трудно да влезеш, защото първите 30 места в класацията бяха направо запазени. Много трудно се попадаше дори в първите 150-200 в света.
Stanoytchev 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини