АТР посвети специален материал за турнира в София



02-02-2016 13:29 | Tennis24.bg

Официалната страница на АТР обръща специално внимание на дебюта на България в календара на ATP World Tour. Сайтът посвети голям материал на директора на Garanti Koza Sofia Open Ерхан Корал. Ето какво пише редакторът на АТР Джеймс Бъдел:

„Какво е нужно за организирането на турнир? Отговорът е прост: много работа.Това е, което направиха от Българската федерация по тенис в партньорство със строителната компания Garanti Koza, след като на 7 октомври бе обявено, че София ще е домакин на турнир от ATP World Tour.

Тази седмица София получава своята отплата и за пръв път отново е домакин на топ-събитие в света на тениса след надпреварите от сериите Grand Prix през 1980 и 1981 г. Директорът на турнира Ерхан Орал се надява, че след успеха на първото издание на Garanti Koza Sofia Open все повече играчи от елита на АТП ще пожелаят да дойдат в София.

„София е много лесно достъпен град. Знам колко трудно е за играчите да обикалят различни градове по света. Но в София всичко е много близо. Затова наистина е удобен за тенисистите град. Имаме невероятна зала – „Арена Армеец“. Не само заради размерите си, но и заради всички удобства. Пресцентърът и съблекалните са с прекрасен дизайн. Настилката е много добра. Въобще това е една красива зала. Говорих с много играчи и те се изказаха ласкаво за събитието“, казва Орал.

14000-ната „Арена Армеец“ отвори врати през 2011 г. и е водещо спортно и шоу съоръжение за България. В нея са се провеждали състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, бокс, борба, вдигане на тежести, фехтовка, спортна гимнастика. Залата е била домакин на концерти на изпълнители като Лейди Гага, „Ред Хот Чили Пепърс“ и „Айрън Мейдън“.

„Винаги чувството да отидеш на нов турнир е по-специално. Кортът е страхоен, а цялата зала е красива“, казва Андреас Сепи. „Организаторите са свършили страхотна работа. Играчите получават всичко, което им е необходимо. Имаме коли на разположение по всяко време, всичко е наистина много близо“, допълва Жил Мюлер, който винаги е твърдял, че най-много обича да играе на турнири в зала.

С наличието в схемата на играчи като Роберто Баутиста Агут и Виктор Троицки, които вече спечелиха турнири от ATP World Tour 250 през тази година, Орал е щастлив.

„Мисля, чe като за първа година на турнира имаме силно участие. Още повече, че той се провежда в седмицата веднага след турнир от Големия шлем. Имаме двама тенисисти, които спечелиха турнири от АТП тази година като Баутиста Агут и Троицки. Но освен тях тук са още много добри тенисисти като Гийермо Гарсия-Лопес, Сепи, Мюлер, Колшрайбер, както и няколко много добри млади играчи. Тази седмица е голямо предизивкателство за нас, но смятам, че настилката тук е добра подготовка за предстоящия сезон в Европа и турнира в Ротердам, например. Това е голям плюс за нас“, сподели още Орал.

„Този турнир е нещо хубаво за страната ни, за местните тенисисти, които имат шанса да тренират тук и да видят топ-играчи. Със сигурност имаме много да научим от играчите тук и лично аз съм вдъхновен и мотивиран да стана по-добър и да подобря класирането си в световната ранглиста“, каза местната надежда Александър Лазов, който записа своя дебют в ATP World Tour в понеделник срещу Мартин Клижан от Словакия. С страхотното си съоръжение и инфраструктура и помощта на Garanti Koza, които спонсорираха и WTA Tournament of Champions, Орал е сигурен, че този турнир ще продължи да набира скорост.

„За град с размерите, икономиките и пазара на София, това е чудесна поява в ATP World Tour 250. Трябва да покажем постоянство и да продължим да се развиваме. И е много важно играчите да подкрепят турнира. Както и феновете. Голяма чест е да организираме турнир в България. За пръв път в историята страната е домакин на събитие от ATP World Tour и за нас е чест да сме част от историята на тениса тук“, завършва Ерхан Орал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини