Недосегаем



31-01-2016 17:24 | Станко Димов

Доминацията продължава. Новак Джокович е абсолютно недосегаем и това се затвърди и на първото за сезона голямо предизвикателство – Откритото първенство на Австралия. Изненадващо или не, най-сериозният тест пред сърбина в турнира се оказа играч извън Топ 10 – Жил Симон.

Напористият французин успя единствен да вземе два сета от Ноле, с което всъщност му направи услуга – събуди го. Преди този мач сърбинът не бе загубил сет от началото на годината и сякаш вървеше по инерция. След битката със Симон Джокович превключи на нова предавка и до края на турнира загуби само един сет, въпреки че срещна само играчи от Топ 10 – Нишикори, Федерер и Мъри.

Макар привидно лишена от фойерверки и зрелищност, играта на Джокович е от качество, което остава загадка за неговите опоненти. Не случайно легендарният Род Лейвър прогнозира в края на седмицата, че този сезон Ноле може да направи кариерен шлем, с което реално даде и прогнозата си за финала с Мъри.

Спечелването на шестата титла от Мелбърн пък официално превърна „Род Лейвър Арина” във втори дом на най-добрия тенисист на планетата. Сериозни адмирации заслужава и Анди Мъри, който в навечерието на раждането на първородното му дете, на хиляди километри далеч от дома, запази концентрация и се класира за финал.

Турнирът на изненадите не мина без изненада. Поднесени я шампионът от 2009-та Рафаел Надал, който напусна надпреварата в първи кръг. „Проклятието на Надал” обаче застигна неговия екзекутор Вердаско, който изцеден до максимална степен не успя да запише друга победа в турнира.

Доста по-шарено бе в схемата при дамите, където Йохана Конта и Шуай Джън шокираха всички с дългия си поход. Китайката Джън никога не бе постигала победа в основна схема на турнир от Шлема, а в Мелбърн продължи чак до четвъртфиналите. Конта извървя стъпало в повече, преди да бъде спряна от бъдещата шампионка Ангелик Кербер.

Именно 28-годишната левичарка обра лаврите в турнира, успявайки да направи немислимото за мнозина и да победи на финала Серина Уилямс. Всъщност, Кербер можеше да гледа финала от дома си, ако в първи кръг японката Мисаки Дои беше реализирала мачбола, който се откри пред нея. Германката обаче оцеля, а след това всичко е история.

Australian Open 2016 определено остави много въпроси, поне що се касае до случващото се при жените. Един от тях е дойде ли началото на края за Серина Уилямс, чийто желание за 22-ра титла от Шлема не се сбъдна в Мелбърн. Другият пък е завръща ли се Виктория Азаренка към призовите позиции в ранглистата? При мъжете е друго, съвсем друго.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини