Григор Димитров: Имам нужда от почивка



22-01-2016 12:59 | Tennis24.bg

Пресконференция на Григор Димитров след загубата с 1:3 сета от Роджър Федерер в трети кръг на Откритото първенство на Австралия:

- Игра срещу него преди няколко седмици. С какво този мач беше различен? Как оценяваш представянето си днес?
- Да. През целия двубой усещах, че мога да играя по-добре. Моята цел в Австралия бе да изиграя много двубои. Изиграх някъде около 10 двубоя. Постигнах това, което исках. Надявах се, че днес ще запиша по-добър резултат, няма да лъжа. Загуби като тази винаги болят. Можех да се представя по-добре, но в последно време не бях играл двубой като този. Няма да лъжа, просто в последно време не бях играл двубои на такова ниво.

- Мисля, че те чух да казваш на треньора ти, че изпитваш болки в лакътя.
- Имаше лека болка. Както казах, изиграх доста мачове. Нямах много време за почивка. Особено след Бризбън, отидох в Сидни, където след вторник или сряда бях на корта всеки ден. Веднага след финала хванах полета за Мелбърн, дойдох тук и имах мач още в понеделник. Очевидно е, че нямах достатъчно време за почивка. Но знаех, че поемам малък риск. Като цяло постигнах това, за което дойдох в Австралия. Държа главата си високо вдигната и продължавам да работя и играя.

- Цялостно нещата вървят в правилната посока за теб. Чувстваш ли, че след спадовете през 2015 отново си в правилния път?
- Да, искам да кажа, че не бързам. Парчетата се нареждат едно по едно. Но когато загубиш двубой от топ играч виждаш, че има още много върху какво да работиш. Няма обаче да се обезкуражавам. Не е като да губя всеки двубой. Мисля, че показах добър тенис в началото на годината, което е важното в случая. Предстоят ми още много турнири. Знам, че всеки двубой е различен, че всеки съперник е различен. Но в момента просто съм фокусиран върху играта си и върху това, което правя.

- Ще преразгледаш ли програмата си, за да си дадеш повече пространство и време?
- Ще видим. В момента загубих малко позиции в ранглистата. Загубих доста точки. Така че аз трябва да играя, за да се върна на същото ниво отново. С моя екип ще обсъдим на кои турнири да участвам. Не искам да летим напред назад. В момента тялото ми се чувства добре. Уморен съм повече психически, отколкото физически, след като играх близо 4 седмици. Сега просто имам нужда от малко почивка, да погледна назад и да видя какво мога да подобря в играта си.

- Къде се объркаха нещата за теб в последната година, година и половина?
- Мисля, че всеки сезон може да научиш нещо ново за себе си и за играта си. 2014 беше невероятна година за мен. Бях на гребена на вълната. Непрекъснато печелих точки, представях се добре на турнирите и в същото време имах лесен жребий. Всички тези неща правят разликата. След това дойде сезон 2015, който беше тежък за мен. Имах проблеми с ракетата, настъпиха промени в екипа ми. А това са важни фактори, които те изцеждат. Фокусът ми малко се промени. Бях в много трудно положение. Мисля, че това е, което ми се случи. Но аз мога само да се уча от положението.

- Чувстваш ли, че с Франко (Давин) получи по-голяма стабилност и положихте основа, върху която да надграждате?
- Започнахме добре. Но все още е рано да се каже. Има някои неща, върху които работим, но определено не мога да се оплача до момента. Сега просто се опитвам да се фокусирам върху нещата, които трябва да правя. Без значение дали става въпрос за тренировка или работа във фитнеса.

- Ще играеш ли в София? Ако - да, вълнуваш ли се?
- Точно в момента не сме наясно с турнирите, в които ще играя. Не сме сигурни какво ще правим след Мелбърн. Очевидно за мен сега е много важно да си взема кратка почивка, наистина да си почина и тогава да преценим накъде ще поемем и какво искаме да направим.

- Каза, че чувстваш, че си си свършил работата в Австралия. Сигурен съм обаче, че би искал да продължиш в турнира?
- Разбира се.

- Връщайки се назад би ли направил някаква промяна? Беше ли важно за теб да играеш толкова много двубои?
- Не, не бих. От доста време не бях играл в турнир в седмицата преди Голям шлем. Но не съжалявам. Не съжалявам за нито едно от решенията, които съм взел до момента. Исках да играя много двубои и това получих. Загубих от качествени играчи – два пъти от Федерер и веднъж от Троицки.

- Има голямо внимание върху личния ти живот. Така беше и в Бризбън. Както успяваш да запазиш концентрация и да не се разсейваш?
- Наистина се опитвам да не мисля за това. Личният ми живот си е личен живот. Това е. Кой е човекът до мен си е мое решение и моя работа. Фокусиран съм върху това, което правя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини