Блестящ тенис, психика и пропуснати шансове



16-01-2016 21:54 | Tennis24.bg

Мачове като с Троицки Григор Димитров трябва да печели с лекотата, с която прави бекхенд с една ръка. Защото го може!

Григор Димитров е най-добрият български тенисист, с неоспорими талант и качества, които го правят и едни от най-добрите в света. И в Сидни имаше златния шанс да постигне петата си титла от АТП тура в своята кариера, като на финал го чакаше миналогодишният победител в турнира, сърбинът Виктор Троицки.

Началото бе повече от блестящо - 6:2 за българския топ състезател. След втория допуснат пробив във втория сет обаче Гришо буквално изчезна от корта, за да се стигне до решителен, трети. И третият сет завърши с тайбрек, както подобава на един финал. Григор имаше и мачбол, но последната дума имаше Троицки, които защити успешно титлата си.

И след такъв финал няма как да няма разочарование, напълно нормално е. Тенисът е толкова жесток на моменти спорт (в буквалния смисъл на думата, все пак става въпрос за убийствени удари от над 200 км/ч) и много време за осмисляне на минали мачове няма. Днес свършва финала, утре започва Australian Open ... Каквото било, било.

Има едно "но" обаче ... Според качествата на двамата тенисисти на финала в Сидни, Григор превъзхождаше с много своя съперник. И доказателство е спечеленият първи сет. Ок, Троицки е по-напред в ранглистата, но не показа това. Поне във финала в Сидни. И спечели просто, защото се възползва от моментните спадове на Григор в ключовите моменти. Бе възроден във втория сет, а след това получи невероятен импулс в решителния.

Мнозина твърдят, че това се дължи заради липсата на психика у Григор. Колко треньори вече се изредиха и все тази пуста психика ... Дали?

В България всички се радват на Гришо, защото е един от малкото останали, които носят радост в изстрадалата ни през последните години държава. Но няма как да не ни е яд от подобни загуби, защото Гришо има невероятен талант и страхотна техника. Бекхенд с една ръка, къса топка от дъното (при това на твърд корт!) и какво ли още не от магическия репертоар на Димитров. Всичко това трябва да му помага да печели с лекота срещу съперници като Троицки, с цифрово изражение като от първия сет.

Липса на психика или характер? За да отговорим на този въпрос сигурно ще ни е необходим професор по психология, но ако Гришо има намерение да се завърне с гръм и трясък в топ 10, то мачове като този в Сидни трябва да печели с лекотата, с която изпълнява бекхенд с една ръка. Не е лесно, но той го може. И България знае това!

Гришо, стискаме ти палци за Откритото първенство на Австралия! Покажи им класата, с която разполагаш!

P.s. А ако Григор си бе направил програмата така, че да участва на АТП турнира в София през февруари, то щеше да има възможност за реванш от Виктор Троицки. Все пак у дома и стените помагат ...

Автор: Ивайло Пампулов, BGVolleyball.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини