Мечтаната битка №22



28-11-2010 02:23 | Николай Драгиев

ATP World Tour Finals в Лондон е на път да се превърне във възможно най-грандиозния завършек на 2010 г. Най-добрите играчи на нашата епоха - Рафаел Надал и Роджър Федерер ще определят шампиона, въпреки че годината определено принадлежи на испанеца.

Залогът никак не е малък. Надал може да направи "свръхчовешкия" си сезон още по-фамозен с титла, която не притежава. Федерер пък може да се изравни с Иван Лендъл и Пийт Сампрас на върха по най-много спечелени титли от заключителния Мастърс къп. Досега той има четири трофея.

Предстои 22-ият им сблъсък, 14 от които са завършвали в полза на Надал. Това е първата им среща в Лондон от грандиозния финал на Уимбълдън 2008 г. Тогава шампион за първи път на свещената трева стана Матадора.

"Спомените определено са тук. Все пак говорим само за няколко километра по-встрани от Уимбълдън. Честно казано обаче аз не мисля за това нещо, а съм концентриран в подготовката си. По-важно е да анализирам как се развива моята игра в последните няколко месеца," коментира Федерер.

Иначе доминацията на Роджър Федерер и Рафаел Надал в тениса, придобива чудовищни размери в последно време. Двамата са спечелили 21 от последните 23 финала на турнири от Големия Шлем. Федерер засега е с 16 отличия, а Надал с 9.

Федерер стартира с титла на Australian Open, но следващите три - "Ролан Гарос", Уимбълдън и US Open са в сметката на Надал, който логично изпревари швейцареца на върха в световната ранглиста.

В Лондон, вместо да неглижират последния турнир от годината, двамата изглеждат по-силни и с класа над останалите. Федерер достига финала без загубен сет, докато Надал прогресира стремглаво спрямо миналата година, и също е непобеден.

"Тази настилка в зала 02 не е нито бавна, нито бърза. На тези кортове обаче, всеки един от моите съперници е по-добре подготвен и играта му пасва по-добре за нея.

"Казах го и преди турнира, че няма как да постигнеш успехи в тази надпревара, ако играеш дефанзивно. Единственият начин е атаката, а не просто да се чудиш какво друго да предложиш. На моменти може да опиташ по-дефанзивна тактика, но мисълта ти трябва да е насочена към атаката," разкрива кредото си Надал.

"Не ми се мисли за мача с Роджър. Истината е, че съм зверски уморен," допълва той.

Федерер също няма търпение да излезе на корта срещу своята "черна котка" от Майорка. "Кой не би искал да играе с Надал? Нямам търпение," категоричен е той.

"Това, което той постигна на тези години, е невероятно. Три титли от Големия Шлем поред е великолепна серия. Със сигурност Рафа е великолепен играч, доказал себе си на всички настилки. Който казва, че той е само специалист на клей, то той не разбира нищо от тенис," допълва бившият номер 1.


ЗАБАВЕН КЛИП С ФЕДЕРЕР И НАДАЛ!

 

В единствената среща между двамата през годината Надал победи Федерер с 6:4, 7:6 на "Мастърс 1000" в Мадрид. "Не сме се срещали от доста време. Ще опитам да бъда агресивен, да атакувам. Ще се концентрирам върху втория му сервис. Нека видим какво ще излезе," обясни Федерер.

Според швейцарския Маестро, трите часа на корта срещу Мъри, по никакъв начин няма да се отразят на Надал за финала. "Честно казано не виждам причина това да му се отрази. Дори и сега, когато аз съм на пресконференция той вече си почива. Има достатъчно време. Дори това, че игра първи, е предимство," допълва Фед.

Финалният двубой в Лондон е от 19,30 часа българско време.

 

КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ?




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини