Нерешителен Григор Димитров изпусна своя шанс за топ 100



27-11-2010 16:15 | Николай Драгиев

Григор Димитров се прости с шанса да завърши 2010 г. в топ 100. Българинът напълно заслужено не стигна финал на турнира в Хелзинки, тъй като бе надигран от 119-ия в света латвиец Ричард Беранкис. Бившият номер 1 при юношите надви българина със 7:6(5), 0:6, 6:1 за близо два часа игра.

 

Това е последният турнир за годината за Гришо, който ще завърши поне с пет позиции по-напред спрямо сегашното си 112-о място. Така през януари той ще дебютира в основната схема на първия турнир от Големия Шлем за сезона Australian Open. Сезон 2010 може да бъде определен като много успешен за тенисист номер 1 на България, тъй като той прогресира с над 200 места в световната ранглиста с новия си треньор Питър МакНамара.

 

Димитров не показа достатъчна инициативност и решителност срещу Беранкис, който в никакъв случай не го превъзхожда с нещо. Гришо бе оставил Беранкис да доминира в разиграванията, стоейки пасивно. Латвиецът определено имаше ден и мощните му удари намираха безпогрешно ъглите на корта. За пореден път тази седмица сервисът не бе добър помощник на Григор, който далеч не успяваше да доминира чрез него по обичайния за него начин.

 

Беранкис демонстрира типичния си изключително дързък и нападател стил и това затрудни сериозно Гришо за 52-те минути на първия сет. Българинът успя в три от сервис-геймовете си да измъкне точка за пробив, а почти винаги бе догонващ в резултата.

 

Така въпреки посредствения си процен от 40% вкаран първи сервис, Димитров се добра до тайбрек. В него Беранкис поведе от самото начало, но Григор изравни точките при 6:5 за Беранкис. Лека грешка от бекхенд обаче подари сета на 119-ия в света латвиец.

 

В интерес на истината в началото на решителния тайбрек Беранкис, който игра на върха на риска, отправи няколко топки около линията, които бяха повече от съмнителни. Григор не бе доволен от решенията на съдиите, но това не промени нищо.

 

Вторият сет бе изигран от Гришо в стил "Роджър Федерер". За 20-ина минути той буквално помете от корта Беранкис и го унижи с 6:0.

 

Ролите обаче се размениха в решителната трета част. С голяма доза небрежност Григор изтърва две точки за пробив при 1:1 и оттам нататък играта му се разпадна. Той загуби пет поредни гейма, а с това и мача.

 

Ясен е и другият финалист. Това е полякът Михал Прзшижни, който е 78-и в ранглистата. Турнирът в Хелзинки е с награден фонд от 125 хиляди долара.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини