Беранкис "специално" мотивиран да бие Григор



27-11-2010 11:18 | Николай Драгиев

Двама бивши номер 1 в света на юношите ще спорят за място във финала на турнира от сериите "Чалънджър" в Хелзинки. Това са Рикардас Беранкис и Григор Димитров. Латвиецът предпочита да бъде наричан Ричард, а в родината му казват още Рик и Рика.

Макар да е с година по-възрастен, Беранкис и Григор Димитров винаги са били сравнявани като постижения и потенциал. При юношите и двамата са печелили US Open, но българинът има в колекцията си и Уимбълдън. Преди три години на "Ориндж Боул" Беранкис печели финала срещу Гришо с 6:3, 6:2 и това е последната им регистрирана среща.

Интригата е още по-силна, тъй като Беранкис подобно на Григор иска да се пребори за място на Australian Open 2011. Той е малко по-назад в ранглистата - 119-и и евентуална победа е по-свидна за Беранкис, тъй като Гришо на 99% е сигурен за Мелбърн.

Беранкис е висок едва 175 сантиметра, но компенсира това с атрактивен стил и никак не лош сервис като за възможностите си.

Треньорът на латвиеца - Ремигиджус Балзекас признава преди битката, че Беранкис е още "по-специално" мотивиран щом трябва да спори с Димитров.

Наставникът остана доволен и от разгромната победа на възпитаника си срещу Франк Данчевич в четвъртфиналите:

"Не си спомням Ричард да е сервирал така (15 аса за 2 сета). Този мач бе почти перфектен. Рик се чувства в перфектна форма, въпреки че възстановяването не е лесно след двубой на твърд корт. Тук в Хелзинки настилката е много бърза, а точките са кратки."

"Ще бъде особено интересно Рик да играе с Димитров. Те играха за последно като юноши и от тогава са прогресирали много. Самият факт, че може да играе с Григор, е допълнителна мотивация за него. За феновете също ще бъде много любопитно. Нашата цел е ясна - искаме да спечелим турнира," признава треньорът.

"При победа Ричард ще си гарантира място на Australian Open. Да играе квалификации също не е толкова лош вариант," допълва той.

Двубоят между Беранкис и Григор Димитров ще започне не преди 14,30 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини