Григор Димитров постигна цел №1, топ 100 е на един дъх



26-11-2010 17:05 | Николай Драгиев

Григор Димитров достигна полуфинал на турнира от сериите "Чалънджър" в Хелзинки. Българинът победи със 7:6(5), 3:6, 6:1 113-ия в света Юлиан Райстерс (Германия). Това значи поне три неща - Гришо постига основната си цел и ще попадне в основната схема на Australian Open 2011, ще може да атакува топ 100 още в следващия си мач и разбира се има шанс да завърши годината с нова титла.

 

Двубоят в Хелзинки продължи 1 час и 47 минути. Първата ракета на България този път не бе толкова доминиращ от сервис, но за разлика от това успя да вкара множество добри ретури спрямо мощния сервис на 188-сантиметровия Райстер. Все пак Димитров завърши със седем аса срещу само два за опонента му.

 

Резултатът в първия сет бе повече от добър за Димитров, тъй като ситуацията на корта след 20-ина минути игра, далеч не бе в негова полза. Той изоставаше с 1:4 на Райстерс, който започна във вихрено темпо. Германецът сервираше за сета при 5:4, но Гришо успя да върне убедително пробива.

Логично се стигна до тайбрек, който също вървеше в полза на по-опитния Райстер. Той поведе с 5:3 точки, но след това бе само зрител как Димитров закова четири поредни точки, значещи сет в негова полза.

Вторият сет започна и завърши с пробив за Райстерс, който бе тотално доминиращ на корта. Най-силното оръжие на Григор - сервисът съвсем спря да му помага и това се оказа фатално. Така резултатът бе изравнен, а продуктът на немската школа дори имаше предимството да сервира първи.

Това далеч не се оказа предимство за Райстерс, който тотално рухна и набързо инкасира два пробива. Оттук нататък бе ясно кой ще е победителят в тази среща.

Съперник на първата ни ракета в полуфинала ще бъде 20-годишният латвиец Ричард (Рикардас) Беранкис, който победи канадеца Франк Данчевич с 6:4, 6:2. Едва 175-сантиметровият Беранкис закова цели 15 аса и не даде шанс на Данчевич. В момента Беранкис е на 119-о място в ранглистата, но редува изключителни игри, с посредствени загуби.

 

Бившият номер 1 при юношите Беранкис е побеждавал Валентин Димов и Тодор Енев, но не е играл с Гришо при мъжете. През декември 2007 г. Беранкис, който е година по-голям, побеждава Григор с 6:3, 6:2 във финала на "Ориндж Боул".

 

Турнирът в Хелзинки е с награден фонд от 125 хиляди долара. Гришо си осигури 45 точки за полуфинала, 75 го чакат за евентуален финал, а титлата е оценена със 125.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини