Григор Димитров на победа от Australian Open



25-11-2010 17:45 | Станко Димов

Григор Димитров се класира за 1/4-финал на турнира от "Чаланджър" сериите в Хелзинки. В изключително оспорван мач първата ракета на България се наложи с 6-3, 5-7, 7-5 над руснака Константин Кравчук. Двубоят предложи много емоции и продължи близо два часа и половина.

Благодарение на победата Димитров си осигури 3100 евро от наградния фонд, както и 25 точки за ранглистата. При нова победа в Хелзинки българинът ще добави още 20 точки, което на практика ще му гарантира прогрес с поне 10 места в ранглистата и място в основната схема на Australian Open 2011.

 

За да стане това нашето момче ще трябва да преодолее Юлиан Райстер. Тук идва и най-любопитното - Райстер е точно една позиция зад Димитров в ранглистата - 113-и. Двамата имат един мач, спечелен от Райстер през 2008 г., но надали това има особено значение.

 

Мачът започна равностойно и до първата почивка двамата взимаха лесно подаванията си. Непосредствено след паузата Григор и Кравчук изиграха страхотен гейм. Българинът поведе с 0:40, но пропусна цели 5 шанса за пробив. Все пак при шестия талантът от Хасково се възползва и поведе с 3-1 гейма. До края на сета Димитров не допусна изненади, като загуби едва 2 точки на свой сервис

 

Още в първия гейм на втория сет Димитров стигна до 2 поредни брейк пойнта, но руснакът запази сервиса си. Това сякаш разколеба българина, който моментално бе пробит, а след това допусна пасив от -3 гейма. Като цяло Кравчук владееше събитията на корта и третият сет изглеждаше неизбежен. Така бе до 5-3, когато руснакът със сервис на своя страна, трябваше да изравни резултата. Точно в този момент обаче Григор се развихри и проби, с което се върна в играта. Ответният гейм бе кошмарен за Гришо, който трябваше да отразява цели 5 сетбола, за да изравни резултата - 5:5.

 

В крайна сметка по-актвината игра на Кравчук даде резултата и след късен пробив руснакът спечели сета със 7-5 гейма и изравни резултата.

 

В заключителния трети сет играта вървеше гейм за гейм. Двамата бяха сравнително стабилни при начален удар, като почти не оставяха шанс за съперника си. Така беше до 11-ия гейм, когато Димитров най-накрая проби своя опонент и със сервис на своя страна гарантира мястото си на 1/4-финал. 

 

Турнирът в Хелзинки е с награден фонд €106,500 и гостоприемство.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини