Федерер: Григор и останалите супер младоци нямат шанс



20-11-2010 12:01 | Николай Драгиев

Роджър Федерер за пореден път изрази учудването си от липсата на тинейджъри в топ 100. Според него новите големи играчи трудно ще имат шанс да пробият сред най-добрите, преди да навършат 22 години. Мнението му бе подкрепено и от Анди Родик и Робин Сьодерлинг.

 

Чувствителното вдигане на нивото от отделните състезатели в последните години - както като физика, така и при останалите компоненти, според Федерер е направило невъзможно навлизането на нови лица.

 

В момента най-високо в ранглистата от от младите играчи в света до 20 г., е Григор Димитров. Той се намира на 114-а позиция. И както пишат от агенция "Ройтерс", често е сравняван тъкмо с Федерер като стил на игра.

 

За разлика от него Федерер проби в топ 100 още на 18, Рафаел Надал на 17, а Анди Родик бе в топ 20 преди да е навършил 20.

 

"Не виждам таланти, които скоро ще оставят траен отпечатък в най-големите турнири," обясни Федерер, попитан кои ще са бъдещите лица на тениса.

 

"Задавам си същия въпрос често. За мен липсата им е изненадваща, тъй като когато аз навлизах, бях обграден от играчи като Лейтън Хюит, Марат Сафин, Анди Родик, Хуан Карлос Фереро и Томи Хаас. Всички те бяха под 20, но вече в топ 100.

 

"Помислете си само - Борис Бекер спечели Уимбълдън на 17, а Майкъл Ченг стори същото на "Ролан Гарос", допълни още швейцарецът.

 

Според Федерер ключът е в нуждата от повече време за физическо израстване. Той смята, че е невъзможно да заиграеш на топ-ниво на крехка възраст, ако не си надарен с невероятната физика на Рафаел Надал. През 2005 г. тинейджърът от Майорка грабна цели 11 титли, макар почти всички на клей.

 

"Играта става все повече свързана с физика и психика. Това явно налага повече време, за да могат играчите да покажат най-доброто от себе си," смята Федерер.

 

На същото мнение е и Робин Сьодерлинг: "Да, сега нещата са къде по-трудни от преди 10 г. Аз играх първия си финал на АТР на 18 или 19, но след това ми беше адски трудно. Трябваха ми години да израстна като физика."

 

"Как може да очакваме момчета на 18-19 да играят на това ниво по 40 седмици от годината? Направо е невъзможно за тези младоци да се преборят," допълва картината Анди Родик.

 

"Когато бях тинейджър ми беше сравнително лесно срещу играчи около 70-80 място. Сега всеки може да бие всеки, ако има ден," категоричен е американецът.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини