Стефан Цветков: Григор има сили за топ 10, очаквам бум на тениса



04-11-2010 20:14 | Николай Драгиев

Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков призна, че очаква бум на тениса в страната заради успехите на Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

Освен това според него от БФТ полагат основите на юношеския тенис в България, който ще даде нужните условия и на малките ни таланти в следващите години.

"Тенисът стана глобален спорт, всички посещават големите академии по света. Въпреки че сме добре работеща федерация, която има и спонсори, все още нямаме достатъчен финансов ресурс, за да конкурираме страни например като Чехия, която всъщност винаги е били сила в нашия спорт.

"Исторически ние не може да кажем, че сме сила. Осъзнаваме, че този процес е бавен. Знаем, че въпреки наситения календар, участията в чужбина и съвместните лагери с чужди отбори, ние има още доста какво да направим в тази посока, най-вече като по-голям обем на инвестиции в подготовка и в участия," смята Цветков.

Според шефа на родната федерация в последно време министерството на спорта подпомага най-големите ни таланти. "Преди 2-3 години по преценка на Треньорския съвет бяха селектирани 20 и няколко имена, като сумите бяха разпределени от 1000 лв. за най-ниските нива, до 20 хиляди за най-високите. Миналата година стеснихме кръга и тази година само на водещите ни тенисисти имахме възможност да помагаме с финанси.

"Но трябва да кажа, че в последните няколко години работим добре със спортното министерство, с БОК. Имаме четирима тенисисти – Цветана Пиронкова, Григор Димитров, Виктория Томова и Димитър Кузманов, които са пряко финансирани от МФВС, и отделно 7-8 млади играчи, които също получават финансова подкрепа от министерството."

За Стефан Цветков Григор Димитров има сили да влезе в топ 10, но за тази цел трябва да повиши нивото си на игра.

"Бъдещето е пред него. Имаше един период на регулиране на неговата кариера, но както върви - стотицата е близко. С тази игра, с характера и физиката, която има, ако може да влезе в десетката, ще бъде огромна гордост за България. Той всъщност вече е гордост. Но има аспекти в играта, които трябва да подобри, а това е хубаво.

"Виждаме тенисисти, които от години играят по един и същи начин и няма мърдане от средата на класацията. А при Гришо има голям резерв и по отношение на прецизност при минаващите удари от бекхенд, и при волетата. Всъщност аз мисля, че волетата са голямото му разковниче. Той има добри удари, но трябва да е по-ефективен на мрежата.

"Успее ли да направи това, ще е въпрос на кратко време да е в първите 10-20 на света. И това ще стане, но нека не избързваме. Ние и сега му се радваме и виждаме как успехите му вдигат интереса на обществеността към тениса."

"След успехите и на Цветана, и на Григор, трябва да очакваме бум на тениса и трябва и клубовете, и федерацията да сме готови да го поемем и оползотворим. Защото хората ще очакват от наша страна добра подкрепа," категоричен е Цветков.

 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ ВЪВ VIASPORT.BG




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини