Димитров – един от Младите хуни



16-02-2011 00:00 | Станко Димов
Известният тенис анализатор Питър Бодо отново подхваща темата за новото поколение при мъжете. Той взема повод от титлата на Раонич в Сан Хосе и финала на Долгополов в Бразилия. Американецът решава, че Григор Димитров, Александър Долгополов, Милош Раонич, Ричард Беранкис и Бърнард Томич са следващата голяма генерация. Бодо установява, че всички те имат славянска кръв във вените си (без литовеца), но ги нарича „руснако-европейци”, надяваме се поради ниска обща култура, и противопоставя Изтока на Запада. Оттам той прави асоциация (!?) и назовава генерацията Младите хуни.

„Тази група привлича вниманието. Те са доста различни, на различна възраст, на моменти изглеждат просто като талантливи индивидуалности. Но събрани заедно, те превишават сумата от отделните играчи. За в бъдеще ще ми бъде трудно да мисля за някое от тези момчета, без да се чудя какво друг от тяхната група – Знаменитата петорка, прави в момента”, пише Питър Бодо на сайта на списание Tennis.

За Гришо той казва следното. „Димитров сега е №84 в ранглистата. Той започна 2011 година по пътя на квалификациите. Той имаше различен път от Раонич. Предполагам, че българинът е горял от желание за игра на Australian Open, защото това беше първата му изява за сезона. Той направо разсече трите кръга на пресявките и се справи в основната схема с Андрей Голубьов при първото си участие в Австралия изобщо. След това №19 Стан Вавринка го спря в петия мач. После Димитров премина квалификациите и в Ротердам, където записа прекрасна победа над Евгени Корольов, преди да бъде изпроводен от турнира от бъдешия финалист Жо-Вилфред Цонга”, припомня коментаторът.

Бодо смята, че „хуните” записват първо чудесно представяне имено в Мелбърн. Той призовава да не се мисли, че постиженията на петимата са били случайност или просто съвпадение и вижда знаци, че петимата продължават да прогресират. „Нека продължим да мислим за тях като за поколение. Ако не можем да ги сравним със „златната генерация” (Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър и Майкъл Ченг) или с „Хопман генерацията” на австралийците, предвождана от Лю Хоуд, Род Лейвър и Кен Розуол, те повече приличат на група дори от поколението на маркетинговия гений на АТР "New Balls, Please" (Роджър Федерер, Густаво Кюртен, Хуан Карлос Фереро, Лейтън Хюит), твърди авторът.

„Доколко Младите хуни са истинска генерация? – пита се Питър Бодо. – Възрастово отговарят, но почти. Най-възрастният – Долгополов, е роден през ноември 1988 г. (или е на 22), а най-младият – Томич, навърши 18 през октомври. Това са четири години разлика, което е много в тениса. Но останалите трима младоци Раонич, Беранкис и Димитров са родени в рамките на година. Най-възрастният Беранкис е роден през юни 1990 година, а най-младият – Димитров, през май следващата година. Могат ли обаче трима да направят поколение?”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини