Рано е да се каже ще играе ли Гришо с Кипър



08-03-2011 00:00 | Станко Димов
В края на миналата седмица България отстъпи на Беларус с 1-4 победи в
двубоя от първия кръг на втора група на Евро-африканската зона на Davis Cup. Така между 8 и 10 юли националният ни отбор ще приеме Кипър в мач от плейофите за оставане в
групата. В специално интервю за сайта на БФТ Димитър Господинов - треньор и помощник капитан на националния ни отбор, коментира представянето на състава в Беларус и шансовете му срещу Кипър през лятото.


- Какво не ни достигна, за да победим Беларус?
Не бих казал, че имаше нещо конкретно, което не ни е достигнало. Отдавам загубата на малшанс. Още в първия ден Тодор Енев имаше реален шанс да победи Игнятик. Вярно, че не успя, но видя, че не е трудно да победиш играч с по-предно класиране в ранглистата на ATP. Освен това получи травма в бедрото, което усложни представянето му. След него Кутровски си свърши работата много добре и ни върна в играта. На двойки обаче беше ясно, че нямаме особено голям шанс – все пак в състава на Беларус игра Макс Мирни, който е шести в света на двойки.

- Тоест сте разчитали основно на мачовете на сингъл?
Да. Все пак това е Davis Cup и нищо не се знае, момчетата не играят за ранкинг, мачовете са по-различни и е трудно да се посочи фаворит, освен ако няма много голяма разлика в класирането на играчите. В нашия случай обаче имаше един друг важен момент – съдийството беше под всякаква критика. Единият съдия беше от Русия, другият от Латвия и свириха доста тенденциозно – отсъдиха 14 футфота, което си е много трудно постижимо. Аз обаче не търся оправдание в това, станалото – станало, продължаваме напред.

- Двойката Димитър Кузманов – Валентин Димов има ли шансове за развитие?
Подбрахме тази двойка основно, за да не се натоварват Енев и Кутровски. Знаехме, че срещу Макс Мирни и Игнятик ще е много трудно. Но Кузманов и Димов играха доста добре, още повече че за Кузманов това беше дебют. И двамата обаче са играчи, на които може да се разчита.

- Този отбор в този му състав има ли бъдеще?
При всички положения отборът има добро бъдеще. Все пак да не забравяме, че за Кузманов това беше дебют, както и за Кутровски. Много приятно изненадан съм от Кутровски, не го бях виждал 5-6 години и сега много ми хареса как играе. Кузманов ще придобива все повече опит оттук нататък и ще можем да разчитаме на тези двама състезатели много. Единственото, което леко ме притеснява, е липсата на много здрава физика в повечето ни играчи, което по принцип би означавало, че не могат да играят много дълги мачове.

- Видяхме обаче, че Енев изигра един дълъг и силен мач сега срещу Игнатик?
Да, така е. Тошко се справи много добре в този мач, продължил почти три часа. Мачовете от турнира наистина са много различни и непредвидими на моменти.

Как оценяваш шансовете ни срещу отбора на Кипър, с когото ще играем между 8 и 10 юли в София?
Всичко зависи от това дали Маркос Багдатис ще играе за Кипър. Той е единственият им силен състезател, така че ако не влезе в отбора, шансовете ни са много големи. Освен това ще бъдем и домакини.

- А ако Багдатис все пак играе за тима и Григор Димитров се завърне в нашия състав?
Тогава нещата ще стоят по друг начин, но още е много рано да се правят каквито и да е прогнози. Участието на Григор в състава зависи само от неговата програма, а четири месеца преди мача е трудно да се говори за това.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини