Григор Димитров остана на крачка/точка от нова титла



24-10-2010 18:43 | Николай Драгиев

Григор Димитров не успя да запише ново прекрасно допълнение към най-добрия си сезон като професионален тенисист. Ракета №1 на България имаше мачбол, загуби във финала силния турнир от сериите "Чалънджър" във френския град Орлеан, който е с награден фонд от 106 хиляди евро.

 

Във финалния двубой Гришо отстъпи след 6:2, 6:7(6), 6:7(4) срещу представителя на домакините Никола Маю, който е 160-и в световната ранглиста. Въпреки този неуспех Гришо записа най-доброто си представяне в кариерата и все повече се приближава към място в топ 100. Той ще прогресира поне 15 места от сегашната си 131-а позиция

 

Григор Димитров автоматично ще стане от утре и вторият най-успешен тенисист в историята на България след Орлин Станойчев, който е бил 96-и през април 2000 г. Само тази сезон нашето момче има три титли от сериите "Фючърс" и три от "Чалънджър".

 

Григор, който досега не бе губил финален двубой, започна наистина по шампионски двубоя си с Маю. Той проби още в първия гейм на мача. Оттам нататък той спечели 13 поредни точки на свой сервис, а на всичкото отгоре по наистина изумителен начин проби за втори път. Това значеше преднина от 5:2. В този момент Маю успя да стигне до точка за връщане на единия пробив, но с чудесен сервис Димитров затвори сета с 6:2.

 

Вторият сет бе далеч по-равностоен. Никола Маю даде всичко от себе си да зарадва пълната зала в Орлеан, която бурно го подкрепяше. При 3:2 в негова полза бе първият критичен момент за Димитров, който обаче майсторски отрази две точки за пробив.

 

Типично за играта на маратонеца Маю се стигна до тайбрек. В него Гришо на няколко пъти повеждаше с мини-пробиви, получи мачбол при 6:5, но допусна пълен обрат и Маю изравни сетовете.

 

Въпреки това развитие на почивката между сетовете френската публика вече скандираше "Димитров, Димитров". 

 

В третия сет отново се стигна до тайбрек. Преди това Григор изпусна единствената точка за пробив в първите 12 гейма. В решителната битка до седем точки Маю бе по-агресивният на корта и като цяло се чувстваше по-стабилен в разиграванията. Така той логично се наложи със 7:4 точки.

 

Освен великолепните си игри в Монпелие, Гришо демонстрира и някои недотам завършени компоненти, които трябва да изчисти през следващия сезон. Видни са слабостите му при ретур, които не му позволяват да печели повече точки при сервис на противника. За 6 сета срещу Никола Маю и Микаел Лодра той стигна едва до три пробива. Подобна бе ситуацията и в предишните му срещи, когато пропускаше купища точки за пробив.

 

Бързи факти:

- Григор закова 17 аса, срещу осем за Маю. Французинът обаче ги пласира главно в решителния трети сет.

- За цял мач Гришо така и не допусна пробив!

- Въпреки че загуби българинът спечели 105 точки срещу 95 за опонента му.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини