Мъри сложи край на британското чакане



11-09-2012 00:00 | Станко Димов
Анди Мъри спечели Откритото първенство на Съединените щати за първи път в кариерата си. Титлата в Ню Йорк е първа за Великобритания от турнирите на Големия шлем при мъжете след 1936 година, когато Фред Пери триумфира на US Open, обут в дълъг панталон и с дървена ракета.

На финала 25-годишният шотландец надделя след близо пет часа игра над миналогодишния шампион Новак Джокович със 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 пред погледите на Алекс Фъргюсън и Шон Конъри.

В епичния двубой олимпийският златен медалист Мъри измъкна първия сет след много оспорван тайбрек, а после взе и втория с късен пробив. Ноле възкръсна и сравнително лесно взе следващите две части. В петия Анди дръпна с 3:0 гейма и беше неудържим до края.

„Доказах, че мога да спечеля титла от Шлема и че мога да устоя след четири часа и половина срещу един от най-здравите тенисисти. Научих се да подлагам на съмнение своите физически и психически качества. Това ще даде положителен ефект върху мен и в бъдеще”, заяви щастливият Мъри, който имаше четири загубени финала в Големия шлем.

Мачът продължи четири часа и 54 минути и така бе изравнен рекордът за най-дълъг финал в Ню Йорк. През 1988 година Матс Виландер победи за същото време треньорът на Анди Иван Лендъл.

„Когато сервирах за титлата, прозрях колко важен е този момент за целия британски спорт. Горд съм, че успях да направя нещо, което не е било постигано 76 години. Надявам се това да вдъхнови децата да започнат да играят тенис и да спрат приказките, че британските тенисисти са смотани или, че нашият спорт не е добър”, заяви за финал Анди.

За титлата Мъри взема 2000 точки за световната ранглиста, където е вече трети, като изпревари Надал, както и чек за 1,9 милиона долара. За Джокович останаха 950 000 долара от наградния фонд.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини