Чакането свърши: Мъри взе Wimbledon



07-07-2013 00:00 | Станко Димов
Голямото очакване на Обединеното кралство поданик на Елизабт Втора да спечели Откритото първенство по тенис на Великобритания свърши. Анди Мъри спечели титлата на Wimbledon и стана първият британец с титлата след Фред Пери през 1936 година.

На финала вторият поставен шотландец надигра по всички показатели световния номер едно Новак Джокович с 6:4, 7:5, 6:4 след повече от три часа качествена игра.

В първите четири гейма двамата си размениха по един пробив. Олимпийският шампион нанесе своя удар в седмия, когато направи пробив на нула за 4:3. В десетия гейм Мъри поведе с 40:0 и с лекота затвори първия сет.

Във втория Джокович пръв постигна брейк за 3:1. Анди го върна при 3:4, след като белградчанинът направи двойна грешка. Дългучът от Дъмблейн продължи да играе по-добре – или поне с по-малко грешки - и постигна нов брейк за 6:5. След това удвои преднината си в мача със сервис гейм на нула, приключен с ас.

Окриленият Мъри реши да не губи време и взе подаването на своя съперник още в първия гейм, след което затвърди за 2:0. Ноле не се предаде и върна брейка за 2:2. Кризата в играта на британския любимец продължи и той беше пробит почти без борба за 2:4. Анди се окопити и успя да върне брейка и да остане в сета. Вдъхновението на шотландеца продължи и то направи нов пробив за 5:4. След което сервираше за титлата. Мъри поведе с 40:0, но Джокович показа характер и ги отрази. На свой ред победителят от 2011-а имаше три точки за пробив, но не успя. При четвъртия мачбол удар на Новак срещна мрежата и централният корт гръмна в овации.

За титлата от Wimbledon Анди Мъри взема и чек за 1,6 милиона паунда. Той ще остане номер две и в ранглистата на АТР в понеделник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини