Бащата на Григор: Той вече вярва, че е еднакво добър на всички настилки



01-10-2010 16:49 | Николай Драгиев

Предаването "Спорт Мания" по Канал 3 излъчи интервю с Димитър Господинов - баща на Григор Димитров. В него той говори за смяната на треньора, представянето на сина му в последните месеци, както и за любовта на Гришо към родината. Предлагаме ви по-интересното от него.

 

- Смяната на шведа Лундгрен с австралиеца Макнамара ли е причината за внезапната промяна в играта на Григор?

- По принцип, когато нещата не вървят, винаги се търси някаква промяна. При нас тази промяна беше неизбежна и за мен лично беше много прибързана, но явно аз съм бил на грешно мнение. Мисля, че резкият скок, който той в момента прави, е изцяло благодарение на Макнамара.

 

- След двете титли на US Open и Wimbledon за юноши, победата над Бердих и мача срещу Надал, около година и нещо не можеше да прескочи първи кръг на по-слабите турнири. Психологически ли беше проблемът?

- Доста бяха факторите. Първо, той не беше още готов за тези турнири. Самият факт, че имаше близо 6-7 месеца проблеми с коленете, да не го забравяме това, му се отрази много негативно и не беше 100% готов, а освен това, когато физически не се чувстваш добре, психически естествено също не си добре. Като че ли Лундгрен искаше да изпревари тези турнири, да не ги играе, понеже знаеше, че са доста тежки и доста време ще отнеме, както в случая. Искаше просто този път да го прескочим, но явно не можеше да стане това нещо...така мисля поне.

 

- И се върнахте към схемата на по-малки като награден фонд турнири като фючърси и чалънджъри, където той в момента няма спиране. 42 победи от 47 мача при Макнамара. А преди време имаше ли физически проблеми, да речем с колената не беше добре, имаше много травми?

- Имаше лични проблеми, освен физическите проблеми, но просто с една дума той не беше готов да направи този фурор, който всеки му предричаше. Той каза в едно интервю в Женева, че номерът не е да направиш един мач, а да изиграеш цял турнир, който е поне от 5 мача, ако не играеш и квалификации. Той трябваше винаги да стартира от квалификациите и в един момент това го натоварваше допълнително и трябваше да тръгне отдолу, да събере нужните точки, за да бъде в основната схема на всеки турнир, където се дава малко от малко предимство, ако играеш до края на турнира.

 

- Чисто технически, кой е елементът, който ако рязко подобри, още повече ще напредне? А след последната победа в Банкок той заема 136-о място?

- Това нас не ни интересува, просто в края на годината е важно кой ще финишира. Той има огромното желание да попадне директно в основната схема на Australian Open, но има време. По принцип за нас ранглистата е без значение. За мен напредъкът е, че преди казваше "аз съм по-добър на хард", а сега се видя, че играе еднакво добре на абсолютно всички видове настилки. Не толкова от техническо естество, колкото от психологическо естество.

 

- За да му спестите квалификациите ли не го записахте на US Open?

- Той можеше да играе квалификации в Ню Йорк, но тактиката, ако мога така да кажа, беше да направи повече точки, за да има добър старт следващата година и той наистина си свърши перфектно работата.

 

- Кога ще го видим в България, какви са му най-близките планове?

- Труден въпрос. Много са динамични нещата при нас, той трябваше да играе този АТР в Банкок, но, тъй като физически не е в състояние, го отказахме. Трябваше да участва в Белгия, но там също няма да играе и след това променихме още няколко турнира....ще ви излъжа, но предполагам, че до края на годината ще се появи.

 

- Предполагам, че усещате, че България си харесва тенис звездата и му стиска палци. Момчето с представянето си пък го заслужава, а и е скромен и възпитан. 

- Ласкае се по принцип от това, но в момента той е доста далеко от България и няма как да ги изживява тези неща. Той просто обича България, обича да играе за България, а и най-вече когато си е тук обича да играе пред българска публика. Предполагам, че това рано или късно пак ще се случи.

 

Източник: Racketi.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини