Лекарят на Надал: От него зависи колко ще издържи тялото му



24-09-2010 18:23 | Николай Драгиев

Рафаел Надал трябва да намери "баланс", при който да се научи да се вслушва в нуждите на своето тяло, ако иска да доминира като Роджър Федерер в световния тенис.

 

Това е мнението на лекаря, който се грижи за физическото състояние на Рафа - хирургът Микел Санчес.

 

"Той трябва да се научи да се грижи за себе си по най-добрия начин, ако иска да е на корта дълги години," категоричен е Микел Санчес.

 

Световният номер 1 се обърна към видния специалист след Australian Open 2010, когато не бе в състояние да довърши четвъртфиналния си мач с Анди Мъри.

 

"Невероятно е какво ниво поддържаше той като се има предвид в какво състояние бяха коленете му," изумен е д-р Санчес.

 

Докторът е лекувал Рафа със серия от инжекции с обогатена плазма, които е трябвало да му помогнат за възстановяването на неговите сухожилия.

 

Това е станало през лятото на миналата година, когато той пропусна Уимбълдън.

 

"Той няма как да промени стила си на игра, така че това създава опасности. Ако продължава в този ритъм, то той отново може да има същите проблеми. Освен това, този проблем може да засегне и други сухожилия като например ахилесовите.

 

"Ясно е, че Рафа подлага сухожилията си на невероятен стрес с толкова много тренировки. А знаете, че той винаги играе на 100%, така че това допълнително създава трудности," категоричен е Санчес.

 

"Ако тялото му не е успее да възстанови наранените места, то контузиите са неизбежни. Колкото по-възрастен става, то той ще трябва да намери все по-добър баланс, ако иска да избегне чести травми.

 

"Той трябва да разбере, че няма да може да спечели всеки един турнир в следващите 10 години," допълва още лекарят.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини