Григор Димитров ли е новият Роджър Федерер?



22-09-2010 03:33 | Николай Драгиев

Все още има запалени тенис фенове, които даже не са чували за Григор Димитров, който е смятан за следващото голямо явление на корта. Той е млад играч, родом от България, който е на 19 и само преди 2 години стана професионалист.

Неговата по-сериозна проява бе белязана с титлите му на Уимбълдън и US Open в юношеските турнири. Това му донесе и позиция на номер 1 сред подрастващите.

На 20 септември 2010 г. той достигна впечатляващото 146-о място в света. Това стана благодарение на втората му титла от "Чалънджър" сериите. Този път в Банкок, той се справи по пътя си към отличието бившия член на топ 20 Дмитрий Турсунов.

Преди това Григор бе спечелил титла от същата категория в Женева. През това невероятно за него лято той записа и три успеха на "Фючърс" турнири. За последните 25 мача той има едва 1 загуба.

Григор Димитров, също познат като G-Force, очевидно е хванал окото на не малко специалисти. Първите, които забелязаха таланта на българина бяха от AEGON, които му дадоха "уайлд кард" през 2009 г. От своето поколение Димитров е играчът, който най-често е сравняван с тенис легендата на всички времена Роджър Федерер.

Разбира се на пръв поглед приликите са дори визуални. Няма как да не забележите тази тъмна коса, увита по типичния начин с кърпа; черните полегати очи, формата на скулите и доброто телосложение. Освен това самият Димитров изглежда добре е изучил играта на Федерер.

Друг паралел между двамата е Петер Лундгрен. Лундгрен бе треньор на Роджър Федерер в началните години на неговата кариера. Заедно те прибавиха първата титла на Роджър от Уимбълдън. След като започна своята работа с Григор, Лундгрен не веднъж споменаваше, че вижда у него по-голям потенциал от този на швейцареца.

Дори само тези факти говорят сами за класата на G-Force. Когато го гледате, първото нещо, което ще ви хване окото е лекотата, с която изпълнява своя бекхенд, подобно на Федерер. Бекхендът на младока е бърз, ефективен, вариативен и може да се превърне в негова запазена марка.

За да сме още по-прецизни в сравнението, не можем да пропуснем сервисът му. Той също е напълно идентичен на този на Федерер. Краката му са поставени един пред друг, коленете са леко приведени. И на всичкото отгоре Димитров изпълнява дори по-бърз сервис от швейцарския шампион.

Форхендът му също е в стил "Федерер". Той е бърз и разнообразен, а и няма съмнение че още ще се подобри. В допълнение и неговите къси топки са доста наподобяващи тези на бившия номер 1. Сякаш самият Федерер го е учил на тях.

Ако Димитров има неуспехи, то те са свързани главно с младостта и липсата му на опит. Той не е развит максимално физически, а на всичкото отгоре продължава да расте. Друг негов минус е наивния му ентусиазъм, заради който често опитва невъзможни удари, които потенциално могат да му причинят сериозни навяхвания.

Въпреки това, тъкмо този негов атакуващ стил и острота, са това което прави стила и на двамата толкова вълнуващ. Димитров изглежда също така изглежда има по-добър контрол над емоциите си, което също ни навежда на мисълта, че може би Петер Лундрен има основания в оценката си за бъдещето му.

 

Блогът на Кристофър Майърс




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини