Надал засрами спортните звезди с гладиаторския си дух



18-09-2010 04:36 | Николай Драгиев

"Името ми е Рафаел Надал, лидер на милиони фенове, водач на всички тенисисти, верен слуга на моя чичо и треньор Тони, син на Себастиан и Ана Мария, и аз ще бъда отмъстен, в този сет или в следващия."

С извинение към Ръсел Кроу, но в света на спорта, Рафаел Надал е истинският гладиатор. Поне на корта той играе като такъв. Като цяло с поведението си извън игрището Надал затвърждава мнението колко впечатляващ младеж е той всъщност.

Иначе в света на спорта, така наречените звезди, рушат своя имидж буквално от ден на ден. Първо беше Тайгър Уудс, чийто личен живот стана обществено достояние, а оттам и представянето му тръгна надолу. След това последва фиаското в крикета свързано с най-добрите пакистански играчи (Индия отказа да картотекира в своето първенство най-добрите играчи на Пакистан).

Футболистът Уейн Руни пък последва Джон Тери и Питър Крауч, както и още един куп ритнитопковци, които стават все по-известни с личния си живот, отколкото с изявите в своето поприще.

Бившият световен шампион в бокса Рики Хатън пък се възстановява от сериозни проблеми с алкохол и наркотици. Настоящият шампион в този спорт Дейвид Хей пък бе обвинен наскоро в "групово изнасилване".

В добавка, репутацията на бившия световен шампион по снукър Джон Хигинс, тотално бе съсипана в последните месеци. Той бе наказан от управляващото тяло в този спорт, тъй като попадна в грандиозен скандал за уреждане на срещи. Той бе провокиран умело от таблоида News of The World и сега си търпи последствията.

Така моделите за подражание в спорта става все по-малко. За радост обаче ние имаме Надал, който дава всичко от себе си и подхожда много отговорно към задълженията си. Той пренебрегва трудностите и винаги намира начин да се справи с опонентите. Сякаш неговия живот зависи от това, но в същото време подхожда с нужния респект към съперниците.

Несъмнено испанецът се показа в най-добрата си светлина, побеждавайки във финала на US Open Новак Джокович, който го бе победил на три пъти по ред преди това. Сърбинът пък бе надвил самия Роджър Федерер малко по-рано.

И въпреки че Рафа е непреодолима сила на корта, извън него виждаме един срамежлив човек, от който може да чуеш само положителни неща за другите. Някой циник би казал, че той е умен професионалист, който знае как да постига целите си, точно както правеше Тайгър Уудс. Но надали някой искрено вярва, че Надал не е добър човек.

В Ню Йорк той показа и чисто човешката си страна. По време на интервю на централния корт след полуфинала с Михаил Южни на 11 септември, Рафа бе разпитван дълго от Мери Джо Фернандес. В един момент Рафа прекъсна потока от въпроси. "Иска ми се да кажа нещо друго," промълви той.

"Ще ми се просто да изкажа своя респект и уважение към всички хора, които загубиха свои близки при терористичния акт срещу Кулите-близнаци," заяви Рафа. Той не бе длъжен да го направи, но въпреки всички емоции той не забрави да отдаде чест на хората изживяли този ужас. И въпреки, че английският му далеч не е толкова добър, той успя да накара Ню Йорк да го заобича.

От него може да се поучи Анди Мъри. Той е побеждавал много пъти Федерер, Джокович и Надал, но не и когато е най-важно. Колкото и добър играч да е, той вече е длъжен да се докаже в най-големите турнири.

Едно е сигурно - когато нещата не вървят, то Мъри има нужда от гладиаторския дух на световния номер 1. А, да - и някой различен треньор от майка му Джуди.

По материали на "Дейли Телеграф".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини