Анализ: Постиженията на Надал и Федерер до 24 г.



14-09-2010 19:38 | Николай Драгиев

След триумфа на Рафаел Надал на US Open основната тема вече бе подхваната от всички - кой е по-велик - испанецът или Роджър Федерер?

Скромният Надал както винаги не пожела това звание и го остави за Федерер, който все още го превъзхожда по спечелени титли от Големия Шлем.

Той определи като "глупави" дискусиите затова кой е по-добър от двамата. Истината обаче е, че ако продължава този дух, то Надал ще измести Федерер от всички възможни места, класации и рекорди.

Ето и сравнение за постиженията на двамата един спрямо друг на 24 години:

 

НАДАЛ - ФЕДЕРЕР

- Надал има 460 победи и 98 загуби до момента.
- Федерер има 390 победи и 119 загуби на тази възраст.
- В проценти 82,4 срещу 76,6.
- Спечелени титли: 42 - 33 в полза на Рафа.
- Титли от Големия Шлем: 9-6
- Играни турнири от Големия ШЛем: 26-27
- Титли от Купа Дейвис: 3-0
- Олимпийска титла: 1-0 Надал
- Най-дълга серия поредни победи: 32-34

"Интересно е как животът се променя понякога. В началото на сезона всичко ми изглеждаше толкова трудно. 10 месеца по-късно не съм вярвал какво ще ми се случи. Сега съм на път да стана един от най-великите," споделя самият Надал.

Самият Рафа определя US Open като най-трудното място за печелене най-малкото заради "топките, корта, всичко, но най-вече сервисът".

Да обаче Рафа се справи и с това - той вдигна скоростта на своя начален удар от средна скорост 107 мили до 119 през този сезон. За 90 гейма преди финала на свой сервис той бе изгубил едва 2.

Джокович също отчита промените: "Отчайващо е понякога да играеш с него, тъй като той просто вдига нивото си постоянно. Всеки ден, всяка година."

Надал пък като латерна не се умори да повтаря на US Open: "Трябва да продължа да работя. Никой не е перфектен. Но всеки може да стане още по-добър."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини