Надал продължи испанската фиеста



14-09-2010 16:28 | Станко Димов

Златната година на испанския спорт започва да става все по-сладка и по-сладка. Триумфът на Рафаел Надал на US Open е поредната част от магическото колело на испанския спорт на международно ниво.


Испания стана световен шампион по футбол, Алберто Контадор спечели за трети път "Тур дьо Франс", а Рафа Надал прибави трета титла от Големия шлем за сезона. Така на възраст от само 24 години, Рафа вече има 9 трофея от Шлема и всички предпостави да бъде един от най-великите тенисисти в историята на този спорт.


"Той вече е легенда"
, категорични са от спортния ежедневник "Марка", които побързват да отбележат, че "Рафа е най-добрият в историята", имайки предвид крехката възсраст на испанеца.


Пресата в Испания вече се чуди дали Надал може да бъде най-добрият атлет на страната за всички времена. Припомняме, че освен всички успехи на сингъл, Рафа спечели и Олимпийско злато в Пекин през 2008, а освен това има и златен медал с родината си в двубоите за Купа "Дейвис".


"Историята е в краката му", тръби "Марка". От "Ел Паис" пък допълват: "Испанецът напуска града, който никога не спи, с най-прекрасната мечта - той е шампион, мит, а сега и легенда".


Анкета на радио "Кадена Сер" пък показва, че 80% от запитаните са на мнение, че Рафаел Надал ще стане най-великият тенисист в историята.
Комплименти към Надал изказа и съотборникът му за Купа "Дейвис" Фернандо вердаско, който загуби от Рафа на 1/4-финалите на US Open.


"Изказвам специални поздравления за Рафа Надал и неговия успех на US Open. Както и за начина по който той игра и особено в четвъртия сет на финала, в който допусна едва 2 грешки! Затова той е толково ГОЛЯМ", отбелязва Вердаско в страницата си в социалната мрежа Twitter.


Към момента няма официална реакция от министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро или от Крал Хуан Карлос, но лидерът на опозицията Мариано Райол вече поздрави големия шампион.


"Всички трябва да благодарим на Надал. Той ни направи щастлив, без да иска нищо в замяна. Никой не ни е давал толкова, колкото Надал", каза Райол.


Супер годината за Испания може да бъде допълнена и от трета световна титла на Фернандо Алонсо във Формула 1. През уикенда пилотът на Ферари спечели състезанието в "Монца" и има реален шанс да стане световен шампион. Единственото разочарование за испанците е отпадането на отбора им на 1/4-финал на световното първенство по баскетбол.







Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини