US Open 2010: Кой, защо и как...



14-09-2010 15:07 | Станко Димов

И последният турнир от Големия шлем за сезона - US Open 2010, вече е в историята. "Флашинг Медоус" има своя нов господар. Какво точно се случи в Ню Йорк през последните 2 седмици - ето едно любопитно мнение на Станко Димов.


ШАМПИОНЪТ:
Безспорно Рафаел Надал бе най-достойният и най-заслужен шампион на US Open. Сигурен съм, че ако не бяха дъждовните паузи в неделя и понеделник, Рафа щеше да спечели мача дори в 3 сета. Това обаче едва ли има чак толкова голямо значение. С какво спечели Надал? Той сякаш най-добре от всички знаеше какво иска и как точно да го постигне. С всеки изминал мач подобряваше играта си и заслужено вдигна титлата от "Флашинг Медоус". 3 поредни трофея от Големия шлем, гарнирани с 3 титли от Мастърс 1000 сериите. Всичко това само в рамките на някакви си 6-7 месеца - шапки долу!


ПРИЯТНАТА ИЗНЕНАДА:
Полуфинал за Южни, финал за Джокович. И двамата заслужават само похвали. Изключително ме очарова играта на сърбина, който щеше да спечели турнира срещу всеки, но не и срещу този Надал на финала. В Ню Йорк Джокович показа, че е готов да се бори на корта в продължение на часове - нещо, което липсваше в играта му до момента.

РАЗОЧАРОВАНИЕТО:
Тук безспорно приза получават адашите Анди - Родик и Мъри. Единият, шампион от турнира пред 2003 година, изхвърча още във втори кръг. Другият пък, самоопределящ се като фаворит, се задържа чак до третия кръг. И този пък Мъри показа, че ако говори по-малко, а тренира повече ще има шанс най-накрая да вземе своя трофея от Шлема. Засега обаче остава твърдо зад Надал и Федерер, а разбира се и Джокович. Ако трябва да съм честен преди турнира шотландецът бе моят фаворит, превърнал се обаче в огромна заблуда. Мъри все още е далеч от върха, много при това.


ЗАВРЪЩАНЕТО:
Тук смело гласувам за Станислас Вавринка. Швейцарецът видимо се съживи, след като назначи за треньор добре познатия у нас Петер Лундгрен. Стан се представи много силно в US Open сериите, а след това и на "Флашинг Медоус". Върна се в Топ 20 на световния елит и определено не е невъзможно да изпълни задачата си - Топ 10.

ГОЛЕМИЯТ ЛИПСВАЩ:
Безспортно това бе шампионът от миналия сезон Хуан Мартин Дел Потро. Само можем да пожелаем на аржентинеца да се върне час по-скоро на корта. Очаквано след US Open Дел Потро изхвърча от Топ 30, но повярвайте ми, много скоро той отново ще е в подножието на върха. През 2010 година аржентинецът на практика игра само на Australian Open. Следващата година той няма да защитава точки, а има достатъчно класа за няколко титли, защо не и нов трофей от Шлема.

РОДЖЪР ФЕДЕРЕР:
Нямаше как да подмина и представянето на Федерер. Общо взето швейцарецът вече е толкова опитен и класен, че дори и да не печели турнири няма как да разочарова. Особено когато става въпрос за двубои от Големия шлем. Полуфинал, два изпуснати мачбола срещу Джокович - общо взето Фед сам се прецака. Швейцарецът бе на крачка от жадувания от всички финал с Надал, но бе препънат в последния възможен момент от вездесъщия Джокович. Полуфинал в Ню Йорк никак не е за подценяване, макар да звучи незадоволително след 6-те му поредни финала.

 

КАКВО ПРОГНОЗИРАХМЕ ПРЕДИ ТУРНИРА




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини