Матс Виландер и неговият анализ за US Open



05-09-2010 15:49 | Николай Драгиев

Коментаторът на Евроспорт Матс Виландер направи поредния си повече от интересен анализ по време на US Open.


Този път коментарът на Виландер е посветен основно на Рафаел Надал.

 

Преди US Open бе най-интересно как Рафаел Надал ще подходи към турнира и как ще играе на твърдите кортове.

 

Смятам, че той е подобрил играта си драстично в последните 12 месеца. Не мога да си спомня някой играч да е правил толкова голям скок в представянето си. 

 

След няколко загуби от мощните Хуан Мартин дел Потро и Марин Чилич, той реши внимателно да анализира играта си. Освен това той промени наплитането на ракетата си, тъй като досега придаваше твърде много спин към ударите си. Преди с въртеливото движение, което прилагаше, топката отскачаше много след ударите му. Това бе страхотно срещу Роджър Федерер, тъй като това затрудняваше максимално бекхенда му. Това съсипваше играта на Роджър, тъй като той мрази подобно нещо.

 

Но в същото време Надал установи, че не може да си позволи да бъде побеждаван от всеки огромен тип, който обича топката да му идва високо на нивото на рамото. Те стоят в средата на корта и принуждават Надал да играе все по-късно, преди да го накажат с мощните си удари. 

 

Така той промени своето наплитане и сега играе с по-малко спин. Рафа започна да се стреми да играе още по-дълбоко и да не позволява на по-големите момчета да го наказват с тежките си удари.

 

В същото време по този начин Надал рискува в известна степен. Преди играта му бе успешна най-вече, ако опонентът не е висок 190 и срещу бекхенд с две ръце. Сега по-ниските играчи изглежда имат по-голям шанс срещу него. Просто, защото той не влага толкова спин, а удря нормално. Странното е, че те ПАК не могат да го победят.

 

Това е повече от интересно. Надал можеше да бъде успешен и с по-малка промяна. И пак щеше да спечели по този начин примерно 11 титли от Шлема. Сега обаче той премина на едно ново ниво.

 

Всичко това има значение и за Федерер. Надал все още може да му създава трудности с високи топки на неговия бекхенд, но надали ще продължава по този начин. 

 

Федерер от своя страна назначи Пол Анакон, тъй като вече реши, че няма нужда да влиза в дълги разигравания с по-младите играчи. Фед просто не иска да се надиграва с тях от основната линия, тъй като те са страшно добри. Федерер може да ги победи, но просто му трябва нова философия. Така той промени своя обичаен стил. Сега Фед взима топката по-рано, опитва максимално затрудняващи за съперника удари и излиза на мрежата, за да приключи точката. Роджър се възползва от шансовете си добре, нарушава ритъма на съперника, а това също е и ключът към победата срещу Надал. Той просто трябва да разбие ритъма му.

 

Има ли обаче Федерер куража да продължи да играе по този начин? Може ли да го приложи във всичките си мачове? Може би, но той знае, че това е единственият му начин да бие Надал и Мъри в днешно време. Това е изключителен тест за Федерер. Или пък да очакваме той да се върне към старите си навици?

 

За място на полуфиналите аз виждам Мъри, Федерер, Надал и предполагам Новак Джокович. Има няколко души, които обаче са опасни. Давид Налбандян е човекът, който може да затрудни максимално Надал в четвъртфиналите. Той просто играе необременен. Той не се притеснява от стила на Надал или от неговите високи топки на бекхенд. Той просто играе за себе си. Налбандян определено може да е черна котка за всеки.

 

Марди Фиш също може да създаде проблеми на Джокович. Но дори и Джокович да бъде победен, не съм убеден че Фиш може да извърви целия път и да мине през Федерер.

 

Друг интересен играч е Джон Иснър. Той имаше страхотен жребий и лесно ще стигне до четвъртфиналите с Мъри. Ако е сухо и топло, а той сервира отлично, тогава е много тежък съперник. Никой не иска да играе с него в такъв момент.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини