10 въпроса, които никога не са били задавани на Федерер



12-08-2010 05:10 | Николай Драгиев

Представете си 10 въпроса, на които дори Роджър Федерер не е отговарял. След 16 титли от Големия Шлем, 285 седмици начело на ранглистата и 23 поредни полуфинала в същия този Шлем, Федерер най-после участва в едно "нетрадиционно" интервю.

 

В навечерието на своя 29-и рожден ден с Маестрото от Базел разговаря Том Тебът в Торонто.

 

 

1. Кога беше последният път, когато тренира, удряйки на стена?

 

РФ: Трябва да е било отдавна. Преди няколко дни докато тренирах обаче, видях едни юноши да се готвят точно по този начин. Тогава сякаш си спомних за годините, в които часове наред удрях срещу стената. Стената е сред най-добрите партньори, които можеш да имаш и не трябва да се пропуска.

 

2. Кога за последно говори с някой, който няма представа за постиженията ти?

 

РФ: Случва се наистина рядко. Обикновено аз се движа в тенис средите и това очевидно няма как да се случи. Може би се получава в някои хотели, когато някой ме попита как да се ориентира. Всъщност много ми харесва да разговарям с хора, които не ме познават.

 

3. Кога беше последният път, когато загуби от жена?

 

РФ: Често съм тренирал с Магдалена Малеева (бивша номер 4 в света), когато тя бе в националния център в Швейцария. Помня, че веднъж загуби един сет от нея. Играл съм също и с Емануела Зардо, която е швейцарка и бе стигала до топ 50. И от нея съм губил. Дори плаках след това поражение, толкова бях разочарован. Бях на 14 или 15 г.

 

4. Кое е най-доброто ти спортно постижение извън тениса?

 

РФ: Победих Чиудинели (Марко Чиудинели, който е един от най-добрите швейцарски тенисисти и добър приятел на Роджър) във финален мач по футбол. Бяхме на 10. Той играеше за ФК Базел, а аз ФК Конкордия (Базел). Той беше защитник, а аз нападател. Като цяло аз обичам много спортове. Като малък съм се състезавал и в такива по ски.

 

5. Кой е най-добрият трик, който можеш да направиш с ракетата?

 

РФ: Предполагам ударът ми между крака. Харесвам като цяло подобни трикове, но не ги тренирам. Това е нещо, в което други тенисисти са много по-добри от мен.

 

6. Какъв тип играч по хокей на лед си бил?

 

РФ: Никога не съм играл. Не можех да се пързалям добре. Карал съм тук в Торонто, но обикновено се въртя в кръг, тъй като не мога да спирам. Много съм бавен. Това е едно от нещата, с които искам да се занимавам, когато се откажа от активния спорт. Играл съм други разновидности на хокей, с малка топка. Това е много популярно в Швейцария.


7. Знаеш ли какви музиканти са Аврил Ливайн, Тейлър Суифт, Нели Фуртадо и Аланис Морисет?

 

РФ: Само вторият не съм го чувал (Суифт).

 

8. След всичките тези хора, с които си се виждал по даден повод, спрямо кого от тях си бил най-нервен преди среща?

 

РФ: Трябва да е било при срещата ми с Кофи Анан (бивш генерален секретар на ОН) през 2005 г. Тогава бях шокиран от ситуацията. Бившият швейцарски президент Адолф Оги ме помоли да бъда нещо като представител на спорта през годината и аз се съгласих. Така че се изтупах в костюм, имах си подготвена реч и трябваше да говоря в една от тези големи стаи пред много хора. След това се видях за малко с Кофи Анан. Срещата ни бе кратка, но си мисля, че бях по-нервен от речта, отколкото от Анан.

 

9. Каква храна винаги ти доставя удоволствие?

 

РФ: Слава Богу вече не съм толкова злояд. Не обичах да ям риба и месо като бях по-млад само заради вкуса им. Към днешна дата на практика ям всичко. За мен швейцарската кухня си остава номер 1. Харесвам още японската и италианската. Мога да ям италианско всеки ден.

 

10. Говориш куп езици (швейцарски, английски, френски и немски), кой език към момента ти се струва най-труден за научаване?

 

РФ: Заедно съм с жена ми Мирка Вавринец от около 10 години и до ден днешен, когато тя говори с нейните родители на словашки, аз продължавам да не схващам и една дума. Този език определено е адски труден за мен, толкова е различен.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини