Фитнес гуруто на Федерер Пиер Паганини: Роджър има показатели на 23-годишен



01-08-2010 14:58 | Николай Драгиев

Най-важният човек за Роджър Федерер що се отнася до физическата му подготовка - Пиер Паганини наскоро даде повече от интересно интервю за швейцарския "Блик". В него работилият със сестри Малееви Паганини, споделя че Федерер е перфектно подготвен и физиката му не е пострадала през годините, въпреки че вече е почти на 29 години. Освен това фитнес гуруто е бил изумен от желанието на Федерер отново да тренира.

 

Г-н Паганини, какво е физическото състояние на Федерер в момента?

Пиер Паганини: В момента той е в перфектно състояние. Подготвяхме се близо 2 седмици и той се представи много добре.

 

На Уимбълдън той се оплака от болки. На какво се дължат те?

По принцип тези болки са нещо нормално. Особено, когато играеш 60-70 мача на година. Логично е да има подобни ситуации с гърба, особено на трева. Когато не се чувстваш оптимално добре, тогава губиш и увереност, което вече нарушава баланса. При това ниво на игра дребните детайли имат огромен ефект.

 

До колко физическата подготовка на Федерер е важна за него?

Разбира се най-добре е за него, когато всичко му се получава по най-добрия начин. Като човек, състезател и атлет. Истината обаче е, че Роджър като много други не се чувства на 100% готов в някои мачове. Той знае, че може да победи повечето играчи, дори и да не е на 100%. Роджър обаче е наясно, че може и да има проблеми в такива ситуации.

 

Федерер ще бъде на 29 съвсем скоро (8 август). Какво е състоянието му сравнено с това преди години?

Той е точно толкова подготвен, колкото беше преди 6 години. Не мога да цитирам точни цифри. Показателите му за експлозивност, бързина и специфична издражливост са на отлично ниво. Към това трябва да прибавим и огромната зрялост на Роджър, която му е от голяма полза.

 

Значи годините не са проблем за него?

Човек не е стар, просто защото е навършил 29 или 30 г. Но на тази възраст ти си много по-опитен, това е голямата разлика. Той има близо 900 изиграни мача и огромен брой тренировки зад гърба си. Няма как това да не бъде от полза. Нещото, което се променя за него не е свързано с класата му на атлет. Той просто трябва да планира по-добре своите действия. Нужно е да отделя на тялото си повече време за определени процедури.

 

Според статистиката повечето най-добри играчи нямат добри резултати след 29 годишна възраст...

При всеки е различно. Агаси имаше успешен дълъг период след това. Важно е желанието и волята. Това, което ме впечатли в последните 2 седмици: Роджър дойде на тренировка със същото желание и ентусиазъм, което виждах в него като юноша. Наистина съм изумен от този факт. Видях го в очите му. Когато му казах, че може да си почине 1 ден и половина, той заяви: "Утре времето ще е хубаво, така че все пак може да потренираме." 

Това ми показа, че той има правилното отношение към работата.

 

Значи Федерер е настроен по различен начин спрямо останалите тенисисти?

Може би другите не са влюбени толкова тениса. Роджър обича спортовете с топка. Това е причина да се състезава. Всичко, което е постигнал до момента му е коствало доста енергия. Трябва да уважаваме това. Роджър тренира дори повече от преди. Само че сега "дозите" са различни и разпределени по нов начин.


Как ще коментирате мнението, че Роджър бавно отива към края на кариерата си?

Това може да го говорят хора, които седят по цял ден с бира в ръка. Не може да се сърдим на такива хора. Това, което ме ядосва са така наречените специалисти, които говорят за "края на Федерер" след всяка загуба. Ако познаваш добре тениса, то заключението ти не може да бъде такова.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини